Voor anker tot het nieuwe cruiseseizoen

De toerist Nederland, topbestemming volgens Lonely Planet, wordt drukbezocht door toeristen. Wie zijn zij?

Cyprian Chwalko uit Polen
Cyprian Chwalko uit Polen

Met een kop koffie in de hand staat Cyprian Chwalko (26) op het dek van een cruiseschip dat voor anker ligt in Nijmegen. Chwalko is de „rechterhand van de kapitein”, maar gevaren wordt er voorlopig niet. Het cruiseseizoen is voorbij. Afgelopen week maakte het schip de laatste trip, van Düsseldorf naar Nijmegen. Hier zal het blijven liggen tot april.

De komende maanden moet het schip worden opgeknapt voor het nieuwe seizoen. Chwalko legt uit dat er vooral moet worden geschuurd en geschilderd. „Zodat alles weer glimt.” Daarom blijft Chwalko, die uit het noordwesten van Polen komt, voorlopig in Nijmegen. „Ik heb al een abonnement bij de sportschool geregeld.”

Vóór zijn carrière als schipper op riviercruiseschepen voer Chwalko op grote containerschepen. Met het ruim vol bananen ging hij van Amerika naar China, de Stille Oceaan over. Een vreemde ervaring, vindt hij. „Je ziet drie weken lang alleen maar water.” Met de bemanning moet je het volgens Chwalko maar net treffen. „Je bent de hele tijd met dezelfde twintig personen. Als je geen goede relatie met hen hebt, kan het schip als een gevangenis gaan voelen.” Ook met het oog op veiligheid besloot hij uiteindelijk een andere baan te kiezen. „Wanneer aan boord brand uitbreekt, zijn er duizenden kilometers aan water om je heen, en geen helikopter kan je bereiken.”

Met zijn huidige baan kan hij onderweg veel verschillende plaatsen bezoeken. Een van zijn favoriete steden is het Duitse Rüdesheim, waar hij kan rennen in de bergen. „Voor luie mensen is er een gondellift.” Ook in Nijmegen komt hij graag. Hier gaat hij vaak winkelen en ’s avonds naar de kroeg. Ook over Lelystad is hij enthousiast. Maar dat heeft weinig met de stad zelf te maken, en veel met de inrichting van de haven. „Het is daar makkelijk om een schip te besturen.”

Met Amsterdam heeft hij dan weer niets. Hij stoort er zich aan de wietlucht op straat en de vele toeristen die net als hij de stad bezoeken. „Je moet je als een slang door de menigte bewegen.”