Drie coronavirus-gevallen in Frankrijk

Het zijn de eerste drie bevestigde besmettingen in Europa. In tegenstelling tot eerdere berichten reisde een van de patiënten in Frankrijk niet via Nederland.
Ook in Frankrijk zijn besmettingen van het coronavirus vastgesteld.
Ook in Frankrijk zijn besmettingen van het coronavirus vastgesteld. Foto Mehdi Fedouach/AFP

Voor het eerst is in Europa het coronavirus vastgesteld. De Franse minister Agnès Buzyn van Volksgezondheid heeft vrijdagavond bekendgemaakt dat er in Frankrijk twee gevallen van besmetting zijn, een patiënt in Parijs en een in Bordeaux. Later op vrijdagavond kwam daar een derde geval bij, ook in Bordeaux.

In tegenstelling tot eerdere berichten is een van de patiënten in Bordeaux niet in Nederland geweest, meldt het ANP. Een medische hulpdienst in Bordeaux en Franse media hadden ten onrechte gemeld dat de 48-jarige patiënt via Nederland was gereisd.

Dat de man in Nederland zou zijn geweest, bleek uit een bericht van de medische hulpdienst SOS Médecins op Facebook.

De patiënt uit Bordeaux kwam net terug uit de Chinese stad Wuhan, waar het virus vandaan komt. De man ligt nu in een geïsoleerde kamer in het ziekenhuis. Volgens minister Buzyn is de man in Frankrijk met tientallen andere mensen in contact geweest, schrijft de Franse krant Le Figaro. Ook de patiënt uit Parijs is in China geweest en is opgenomen in het ziekenhuis.

Buzyn acht de kans groot dat er meer besmettingen in Frankrijk zullen opduiken, omdat het onmogelijk is alle grenzen te sluiten. Ze beloofde op een persconferentie er alles aan te doen om de epidemie te bedwingen.

Maatregelen in China

Het uit China afkomstige virus dook eerder ook al op in onder meer de VS, Japan, Thailand, Taiwan en Vietnam en heeft aan 25 mensen het leven gekost. Om verdere verspreiding van te voorkomen zijn meerdere Chinese steden hermetisch afgesloten en is ook een deel van de Chinese muur dicht. Vrijdagmiddag werd in de Verenigde Staten een tweede geval van het virus vastgesteld bij een vrouw die onlangs in Wuhan is geweest.

Lees ook: China treft meer maatregelen om coronavirus tegen te gaan

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wilde donderdag nog geen internationale noodsituatie uitroepen vanwege het virus, omdat de meeste patiënten die zijn doodgegaan ook andere gezondheidsproblemen hadden. Mensen die besmet raken hebben last van kortademigheid en longklachten.

Update (25 januari 2020, 04.30 uur): Dit bericht is geactualiseerd met de melding dat een van de patiënten in Bordeaux niet in Nederland is geweest, zoals eerder werd gemeld. Ook is het aantal gevallen in Frankrijk bijgesteld naar drie.