Thuiskok

Kotopoulo kritharaki

Organic natural tomatoes isolated on white background
Organic natural tomatoes isolated on white background

Een klassiek ovengerecht geschikt voor elk weertype. In het Arabisch wordt orzo vanwege de vorm ‘vogeltong’ genoemd, het is fijne pasta voor in soepen of schotels zoals deze. U vindt het bij de Marokkaanse of Turkse winkel.

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Verwarm de kippenbouillon. Pel en snipper de uien en knoflook. Schenk 3 eetlepels olijfolie in een brede braadpan en fruit de ui en knoflook 10 minuten tot ze zacht worden. Voeg het kaneelstokje en de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Rasp de grote tomaten er grof boven en roer erdoor. Roer dan de orzo erdoor en schenk de hete kippenbouillon erbij. Schep de kippendijen om met het piment en flink wat zout en peper. Leg de kip op de orzo met de huid naar boven en leg de kerstomaatjes en takjes oregano erop. Besprenkel alles met olijfolie en zet ongeveer 30 minuten in de oven. Kook aan het eind van de oventijd wat water in de waterkoker. Haal de pan na 30 minuten uit de oven en schenk er voorzichtig 150 milliliter kokend water bij (niet op de kippenhuid) en zet de pan terug in de oven. Bak nog 25 minuten in de oven, of tot de huid van de kip krokant en goudkleurig is en het vlees gaar is. Haal de pan uit de oven, laat 5 minuten rusten, rasp er wat kaas over en serveer.