Rechtbank weert RTL na uitzenden geluidsopnames Ruinerwold-verdachte

Assen RTL mag geen opnames meer maken tijdens de Ruinerwold-Zaak, nadat de omroep een opnameverbod schond en tijdens een uitzending van Jinek geluidsfragmenten van Josef B. liet horen.
Verschillende media doen verslag in Ruinerwold, uitkijkend op de boerderij van Gerrit Jan van D.
Verschillende media doen verslag in Ruinerwold, uitkijkend op de boerderij van Gerrit Jan van D. Foto Kees van de Veen

RTL mag geen opnames meer maken in de rechtszaal tijdens de Ruinerwold-zaak. Dat besluit nam het bestuur van de rechtbank Noord-Nederland vrijdag nadat de omroep de stem van verdachte Josef B. heeft opgenomen en een fragment ervan uitzond op televisie.

De rechtbank in Assen had met „niet mis te verstane duidelijkheid” een opnameverbod opgelegd aan aanwezige media. Alleen RTL Boulevard mocht beeld- en geluidsopnames maken, die door andere media konden worden gebruikt. Maar RTL schond de afspraken, want de stem van Josef B. mocht vanwege zijn privacy niet opgenomen worden.

Bovendien werd een geluidsfragment van de verdachte uitgezonden in de talkshow Jinek op RTL. Ook dat was niet toegestaan. „Zowel het uitzenden van het stemfragment als het overtreden van het opnameverbod zijn voor de rechtbank niet acceptabel”, schrijft de rechtbank in een verklaring. Naast een opnameverbod tijdens de Ruinerwold-zaak, mag RTL de komende drie maanden ook geen opnames verzorgen bij andere zittingen van de rechtbank Noord-Nederland.

De redactie van Jinek heeft excuses aangeboden aan de rechtbank Noord-Nederland en het stemfragment verwijderd uit de opgeslagen uitzending.

Lees ook: Geïsoleerde kinderen Ruinerwold leefden ‘in angst voor slechte geesten’