New York verplicht winkels contant geld aan te nemen

Contanten In New York moet het mogelijk blijven om met contant geld te betalen. De stad wil daarmee „de excessen van de digitale economie beteugelen”.
In New York is binnenkort elke winkel verplicht om contant geld aan te nemen.
In New York is binnenkort elke winkel verplicht om contant geld aan te nemen. Foto Drew Angerer/AFP

Terwijl contantloos betalen steeds populairder wordt, gaat de Amerikaanse stad New York winkels verplichten om ook contant geld aan te nemen. De gemeenteraad stemde donderdag in met dit voorstel, schrijft The New York Times. Ook maaltijdbezorgdiensten en taxidiensten mogen cashbetalingen niet weigeren.

De stad wil zo dat mensen overal met bankbiljetten en munten kunnen betalen. Dit moet mensen tegemoetkomen die vanwege hun financiële omstandigheden geen bankpas of creditcard hebben of daar om principiële redenen niet mee willen betalen. Eén op de negen New Yorkse huishoudens heeft geen bankrekening, bleek vorig jaar uit een inventarisatie van de lokale consumentenbond.

Een ruime meerderheid van de New Yorkse gemeenteraad stemde in met het verbod: 43 stemmen voor het besluit, 3 tegen. „Consumenten moeten het recht hebben om te kiezen of ze contant willen betalen of niet”, zegt gemeenteraadslid Ritchie Torres tegen The New York Times. „We beteugelen de excessen van de digitale economie.”

Andere gebieden in de Verenigde Staten gingen New York voor, zoals de staat New Jersey en de steden Philadelphia en San Francisco. Wel gaat New York een stap verder door de regels ook te laten gelden voor bezorg- en taxidiensten.