Mariniers definitief niet naar Vlissingen

Defensie

De verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen gaat definitief niet door, melden Haagse bronnen aan NRC. De ongeveer 1.800 mariniers van de kazerne zouden in plaats daarvan in Nieuw-Milligen in de gemeente Apeldoorn ondergebracht worden. Mogelijk ontvangt Zeeland compensatie.

Woensdag vroeg de provincie Zeeland staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) om opheldering over de verhuizing, waarover al sinds 2012 wordt gesproken. De provincie stuurde samen met de gemeente Vlissingen en het waterschap Scheldestromen een brief naar Visser, naar aanleiding van geruchten dat de verhuizing naar Zeeland toch niet door zou gaan. De provincie en stad Vlissingen hamerden er in de brief op dat de verhuizing tweeduizend banen zou opleveren en tot miljoenenbestedingen in de regio zou leiden.

Vorige week vrijdag werd in de ministerraad gesproken over de verplaatsing. Visser wilde toen besluiten om niet naar Vlissingen te verhuizen, maar werd teruggefloten door minister en vicepremier Hugo de Jonge (CDA). Het plan van Visser zou voor een deel van de ministerraad als verrassing zijn gekomen, omdat dit vooraf niet zou zijn besproken, zoals in de coalitie gebruikelijk is.

De staatssecretaris zou bij verplaatsing naar Zeeland het vertrek van veel mariniers vrezen. Het besluit om de kazerne naar Zeeland te halen viel eerder namelijk niet goed bij de militairen zelf, die vrezen hun sociale netwerk kwijt te raken. Onduidelijk is of Zeeland gecompenseerd zal worden. De gemeente Vlissingen zegt tegen persbureau ANP niet op de hoogte te zijn gesteld van de ontwikkelingen.

De Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne in Vlissingen zou oorspronkelijk in 2017 al in gebruik genomen worden, maar dit werd meermaals uitgesteld. (NRC)