Majesteitsschennis

Man krijgt taakstraf van veertig uur voor beledigen van Máxima

Een 63-jarige man uit Utrecht heeft donderdag een taakstraf van veertig uur gekregen voor het beledigen van koningin Máxima. De man beledigde haar op 22 oktober vorig jaar in Utrecht meerdere keren met schuttingtaal. Terwijl de agenten de bekeuring uitschreven, beledigde hij de koningin, die zelf in Tokio was. De politierechter van rechtbank Midden-Nederland is het met de officier van justitie eens dat de woorden van de man niet vallen onder de vrijheid van meningsuiting, maar gaat niet mee in de eis van een gevangenisstraf. Vorig jaar stond majesteitsschennis als apart artikel in de wet. Dat is vervallen, maar belediging blijft strafbaar. De straf is ook flink teruggeschroefd, in de categorie ‘belediging van een ambtenaar in functie’. (ANP)