Londense politie gaat gezichtsherkenningscamera’s inzetten

Privacy De politie gaat de technologie gebruiken om verdachten van ernstige misdrijven op te sporen, maar critici spreken van een ernstige aantasting van burgerlijke vrijheden.
Foto GettyImages

Londen gaat gezichtsherkenningscamera’s inzetten om verdachten op te sporen, kondigt The Metropolitan Police aan volgens de BBC. Daar is een lange maatschappelijke discussie aan voorafgegaan.

Critici noemen het een „serieuze bedreiging voor de burgerlijke vrijheden” en vrezen ook dat de camera’s onnauwkeuriger zijn bij zwarte mensen en andere minderheden, omdat de software voornamelijk is getraind om witte gezichten te herkennen.

Lees ook dit opiniestuk: Gezichtsherkenning is een doos van Pandora

De politie zegt dat de camera’s worden ingezet om specifieke verdachten van serieuze en gewelddadige misdrijven op te sporen. „We willen allemaal in een veilige stad wonen: de bevolking verwacht van ons dat we de beschikbare technologie gebruiken om criminelen tegen te houden”, zegt assistent-commissaris Nick Ephgrave tegen de BBC.

Volgens Ephgrave kan het systeem ook worden gebruikt om vermiste kinderen te vinden en kwetsbare volwassenen.

Twijfel over nauwkeurigheid

Na een testperiode zegt de politie zeventig procent van de verdachten te kunnen identificeren, maar onafhankelijke onderzoekers stellen dat de nauwkeurigheid veel lager is. Er wordt duidelijk aangegeven waar de camera’s staan en er zal vooraf overlegd worden met lokale bewoners.

De beslissing van de Londense politie komt aan het eind van een week waarin de Europese Commissie juist aankondigde een verbod van vijf jaar te overwegen voor de inzet van gezichtsherkenningscamera’s in openbare ruimtes.

Volgens de Commissie moeten eerst maatregelen worden genomen om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de technologie.