In beeld

Het leven in Moria

Bewoners van de Griekse eilanden Lesbos, Samos en Chios hebben woensdag gedemonstreerd tegen het groeiende aantal vluchtelingen. Eilandbewoners vinden dat de regering en de Europese Unie niet genoeg doen om de crisis het hoofd te bieden. De afgelopen maanden kwamen zo veel boten aan vanuit Turkije dat er nu 41.000 vluchtelingen zijn op de eilanden, voornamelijk Afghanen. In en rond het beruchte opvangkamp Moria op Lesbos verblijven ruim 21.000 mensen, zeven keer de officiële capaciteit. Hierdoor is er tussen de olijfbomen een groot provisorisch tentenkamp ontstaan, waar vluchtelingen tentjes hebben neergezet of onderkomens hebben gebouwd van houten pallets en bouwzeil. Een impressie.
Een vrouw doet de afwas in een provisorisch vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos. Het kamp ligt in een olijfboomgaard naast het officiële opvangcentrum Moria. Maar in Moria is slechts plek voor 3.000 mensen, terwijl er inmiddels 20.000 vluchtelingen en migranten op Lesbos zijn. Lesbos, gelegen pal voor de Turkse kust, kan de toestroom nauwelijks aan. De nieuwe, rechtse regering van Griekenland heeft beloofd om duizenden asielzoekers over te plaatsen naar kampen op het vasteland, maar die zitten vol.
Foto Aris Messinis / AFP
Migranten staan te verkleumen tussen de tenten naast het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Veel onderkomens zijn gebouwd op houten pallets om te voorkomen dat ze overstromen. De olijfboomgaard ligt op een heuvel, die door de regen in de winter kan veranderen in een modderstroom.
Foto Aris Messinis / AFP
Een moeder en haar kind proberen het warm te krijgen in het tentenkamp naast Moria. Het kan behoorlijk koud zijn op Lesbos, er staat in de winter vaak harde wind vanuit zee. De winter valt tot nu toe mee: er is nog geen sneeuw gevallen zoals in eerdere jaren. Veel vluchtelingen kappen hout in de olijfboomgaard zodat ze vuur kunnen maken.
Foto Aris Messinis / AFP
Doordat er zo veel vluchtelingen wonen in het kamp is de hoeveelheid vuilnis ook sterk toegenomen. Maar er zijn niet genoeg vuilniswagens op Lesbos om het weg te werken, dus stapelt het afval zich op in het kamp, soms naast de wasbakken en groente- en fruitstalletjes van de vluchtelingen.
Foto Aris Messinis / AFP
Een migrant en zijn zoon zitten te verkommeren in hun tent in de olijfboomgaard naast Moria. Op het tentzeil is een nummer gespoten. Zo proberen hulporganisaties bij te houden wie waar woont en hoeveel mensen in het kamp verblijven.
Foto Elias Marcou / Reuters
Migranten drinken thee en roken een waterpijp in het tentenkamp naast Moria. De waterpijp is een luxe in het kamp, waar voornamelijk sigaretten zijn te krijgen. Sommige vluchtelingen roken ook marihuana, die ze kopen in Mytilini. Er zouden ook andere drugs in omloop zijn in het kamp.
Foto Elias Marcou / Reuters
Afghaanse jongemannen staan rond een kampvuur te zingen en te joelen. Veel vluchtelingen kappen hout van de olijfbomen om vuurtjes te kunnen stoken. Daar zijn de boeren, die hun land hebben verpacht aan de hulporganisaties, niet blij mee.
Foto Dimitris Tosidis / EPA
Een foto van het vluchtelingenkamp Moria, genomen met een drone. In het midden liggen de wooncabines van het officiële kamp. Daaromheen ligt het provisorische tentenkamp tussen de olijfbomen. De tenten links, rechts en onder het officiële kamp zijn er sinds de zomer bij gekomen.
Foto Dimitris Tosidis / EPA
Een kind staat tussen de tenten in de olijfboomgaard. Het is dik ingepakt om te voorkomen dat het ziek wordt.
Foto Aris Messinis / AFP
Kinderen vullen flessen met water naast bergen vuilnis. De hygiëne in Moria en het omringende kamp is zeer slecht, waardoor er ziektes kunnen uitbreken.
Foto Aris Messinis / AFP
Een kind gluurt naar buiten vanuit het onderkomen van zijn familie. Een groot deel van de migranten en vluchtelingen in en rond Moria zijn minderjarig. Voor alleenstaande minderjarigen, die volgens de wet extra bescherming verdienen, is er in Moria een ‘veilige zone’. Maar veilig is een relatief begrip. Deze week werd een 18-jarig Afghaans meisje neergestoken in die zone. Ze ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis.
Foto Aris Messinis / AFP
Twee jonge migranten proberen hun tent waterdicht te maken met zeil, stenen en touw. Een verroeste lattenbodem doet dienst als trap.
Foto Aris Messinis / AFP
Een Afghaanse moeder staat met haar dochter voor de ingang van hun tent in de olijfgaard naast Moria.
Foto Dimitris Tosidis / EPA
Een Afghaans stel, dat onlangs is aangekomen op Lesbos, kookt eten buiten hun onderkomen.
Foto Dimitris Tosidis / EPA
Een kind eet brood in de ingang van een tent. Sommige vluchtelingen zijn een bakkerijtje begonnen in het kamp. Ze bakken brood op de traditionele manier: een gat in de grond fungeert als oven.
Foto Elias Marcou / Reuters
Kinderkleding hangt aan een olijfboom in het tentenkamp naast Moria.
Foto Aris Messinis / AFP