emissiesjoemel

Diesels Chrysler en Suzuki verplicht terug naar garage

Een aantal dieselmodellen van autofabrikanten Fiat Chrysler en Suzuki moet terug naar de garage omdat gerommeld is met emissietests. Updates van de voertuigen hebben volgens controleur RDW geen verbetering opgeleverd. Dat heeft minister Stientje van Veldhoven (Milieu, D66) de Tweede Kamer donderdag per brief laten weten.

Het gaat om de Jeep Grand Cherokee van Fiat Chrysler en de Suzuki Vitara. Bij de toelating van sommige uitvoeringen van deze modellen is software geïnstalleerd om de resultaten te vervalsen, concludeert de RDW. Bij zowel de Grand Cherokee als de Vitara blijkt de uitstoot van vervuilende stikstofoxiden op de weg vele malen hoger dan is toegestaan, waarbij de emissies van de Grand Cherokee tot wel tien keer hoger zijn dan wat maximaal is toegestaan.

Het ministerie wil nu dat de fabrikanten de auto’s aanpassen zodat deze aan de wettelijk uitstootnorm voldoen. Daarbij mogen ze geen kosten in rekening brengen bij eigenaren, Als de modellen dan nog niet voldoen aan de norm, worden de zogeheten typegoedkeuringen voor de voertuigen ingetrokken. De minister legt de bevindingen van het RDW-onderzoek voor aan het Openbaar Ministerie. Dat moet beslissen of strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld tegen de fabrikanten. (NRC)