Een niet meer zo poreuze grens

Foto
Foto Carlos Alonzo/AFP

De Río Suchiate is een rivier, maar voor de eigenaren van deze kleren vooral een grens. Deze week zette Mexico oproerpolitie en de Nationale Garde in om een ‘karavaan’ met Hondurese migranten te stoppen. Met wapenstok en traangas werden ze teruggeslagen naar Guatemala toen ze met honderden de rivier over staken.

De Suchiate is vaak ondiep genoeg om doorheen te waden en op allerlei plekken zetten veermannen passagiers en goederen over per vlot. In de grensstreek een doodnormale vorm van openbaar vervoer: zo bespaar je wachttijd bij de officiële grenspost op de brug.

Maar nu wordt deze poreuze grens afgeknepen door Mexico, onder druk van de Amerikaanse president Trump, die zijn buurland vorig jaar dreigde met handelstarieven als het niet meer migranten zou tegenhouden. Geïntimideerd gaf Mexico toe, en werd het zo de grensmuur die Trump ooit beloofde.

Deze kleren liggen vermoedelijk te drogen aan de Guatemalteekse zijde van de rivier. Een andere foto van dezelfde familie toont hoe op de andere oever een wit busje staat geparkeerd. Er stappen mensen in kakibroeken en witte overhemden uit: uniformen van het Instituto Nacional de Migración. Deze migratiedienst van Mexico is in een dagelijks kat-en-muis-spel verwikkeld met clandestien overstekende migranten. Die worden opgepakt, vastgezet en in een asielprocedure toegelaten, of meteen weer gedeporteerd. Die voortdurende klopjacht maakt het al helemaal onwaarschijnlijk dat deze kleren rustig aan Mexicaanse zijde drogen.