In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat er in China een virus uitbreekt, de antiregeringsprotesten in Colombia en Irak doorgaan en noodweer Spanje teistert, poetst een Hondurees jongetje zijn tanden aan de oever van de grensrivier tussen Guatemala en Mexico.
Maandag is het 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. Er zijn veel herdenkingen. Koning Willem-Alexander, die in Israël is voor het World Holocaust Forum, bezocht afgelopen donderdag Yad Vashem, een van de grootste herdenkingscentra ter wereld. Daar bevindt zich ook de Hall of Names: een herdenkingsplek voor alle Joden die zijn omgekomen tijdens de Holocaust.
Foto Ludovic Marin/AFP
Hoewel het in delen van Australië afgelopen week regende - het tennistoernooi in Melbourne moest zelfs wegens de buien worden stilgelegd – kampen grote delen van het land nog steeds met de gevolgen van de extreme droogte. Stofstormen zoals deze, waaien over het land, met name in de deelstaat New South Wales, en kunnen de branden nog verder aanwakkeren.
Foto Marcia Macmillan/AFP
China is in de ban van het coronavirus. In miljoenenstand Wuhan werd het besmettelijke virus voor het eerst geconstateerd, maar ook in andere grote steden zijn er besmettingen. Met mondmaskers probeert de bevolking zich te beschermen. Het openbaar vervoer is in een aantal steden platgelegd om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.
Foto Anthony Wallace / AFP)
Het noordoosten van Syrië is een geopolitiek mijnenveld met de aanwezigheid van Turkse, Russische, Koerdische en Amerikaanse troepen. In de regio Hasaka liggen olievelden.
Foto Delil Souleiman / AFP
Wordt ze wel of niet uitgeleverd aan de VS? Meng Wanzhou, de financieel directeur van het Chinese Huawei, verscheen deze week voor een Canadese rechter. Meng werd eind 2018 opgepakt in Vancouver op verzoek van de VS, die haar verdenken van schending van het handelsboycot tegen Iran. De dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei is nu op borgtocht vrij, maar moet een enkelband dragen.
Foto Jennifer Gauthier / Reuters
Antiregeringsprotesten in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá liepen deze week uit op een confrontatie met de oproerpolitie. Burgers protesteren tegen de hoge werkloosheid, de zwakke economie en het druggerelateerde geweld in het Zuid-Amerikaanse land. Sinds november wordt al gedemonstreerd.
Foto Luisa Gonzalez / Reuters
Bij protesten in Irak zijn de afgelopen dagen naar schatting van mensenrechtenorganisaties tien mensen omgekomen. Sinds oktober zijn er regelmatig massale protesten tegen de corrupte regering. De demonstraties worden ook gevoed door woede over de invloed van Iran en de Verenigde Staten op het land.
Foto Hussein Faleh / AFP
Het gebied rond de Taal-vulkaan op de Filippijnen is inmiddels verboden terrein uit vrees voor een grote uitbarsting. De vulkaan spuwt sinds 12 januari regelmatig as. Tienduizenden inwoners moesten op de vlucht voor de asregens, die grote schade aanbrachten aan huizen, auto’s en landbouwgrond.
Foto Ed Jones / AFP
Het kamp Al-Hol in Noord-Syrië is overvol. Hier zitten veel Europese vrouwen en kinderen die verbonden zijn met terreurgroep IS. Deze Franse vrouw hoopt terug te mogen naar Frankrijk. Veel Europese landen voelen weinig voor de terugkeer van de jihadisten.
Foto Delill Souleiman / AFP
Noodweer in met name het oosten van Spanje heeft het leven gekost aan minstens negen mensen. Storm Gloria zorgde voor veel overlast: Wegen werden afgesloten, scholen gingen dicht en bruggen stortten in. Het openbaar vervoer was zwaar ontregeld of lag helemaal stil.
Foto Josep Lago / AFP
Bijna drie maanden nadat premier Saad Hariri, onder druk van aanhoudend straatprotest, ontslag nam, heeft Libanon sinds dinsdagavond een nieuwe regering. Maar het is maar de vraag of de onvrede kan worden aangepakt. De afgelopen maanden kwam het regelmatig tot een confrontatie tussen de oproerpolitie en demonstranten die de zware economische crisis van het land zat zijn.
Foto Ibrahim Chalhoub / AFP
Honderden migranten uit Midden-Amerika staken afgelopen week illegaal de rivier, die Guatemala en Mexico van elkaar scheidt, over. De Mexicaanse autoriteiten hebben het verzoek van de migranten, om legaal in Mexico binnen te komen, afgewezen. De migranten, onder wie dit Hondurese jongetje, willen maar één ding: naar de VS. Door in een karavaan te reizen hopen ze dat de kans groter is daar te komen.
Foto Esteban Biba/ EPA
In Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar, legt een verkoper de laatste hand aan een van zijn Boeddhabeelden.
Foto Mladen Antonov / AFP
Terwijl soortgenoten in Australië omkomen door woedende bosbranden en extreme droogte, bevinden zich in Le Parc Australien in het Franse Carcassonne veel kangoeroes, emoes en andere Australische dieren. Diego verliet te vroeg de warme buidel van zijn moeder en zit daarom in een wollen tas.
Foto Eric Cabanis / AFP