‘Een derde kinderopvangen kan geen extra kinderen aan tijdens lerarenstaking’

Als de leraren volgende week twee dagen staken, kunnen lang niet alle kinderopvanglocaties extra kinderen aan. Ze kampen ook daar met personeelstekort.
Archiefbeeld. Jassen aan de kapstok bij de kinderopvang.
Archiefbeeld. Jassen aan de kapstok bij de kinderopvang. Foto Robin van Lonkhijsen/ANP

Een op de drie kinderopvangorganisaties heeft niet genoeg personeel om extra kinderen op te vangen wanneer de leraren volgende week gaan staken. Dat stelt de Brancheorganisatie Kinderopvang vrijdag op basis van een enquête onder haar leden. Er zijn momenteel meer dan drieduizend vacatures in de sector. Dat komt neer op 48 vacatures per duizend banen.

Basisschoolleraren voeren volgende week donderdag en vrijdag actie voor minder werkdruk, een lager lerarentekort en meer investeringen in het onderwijs. De kinderopvangorganisaties houden er rekening mee dat ouders daardoor een extra beroep op hen zullen doen. Waar dat lukt, willen ze ouders zoveel mogelijk helpen, blijkt volgens de brancheorganisatie uit de enquête. Waar niet, is dat omdat het personeel al overbelast is.

De kinderopvangbranche werft sinds deze maand in een campagne nieuw personeel voor de buitenschoolse opvang en de kinderdagverblijven. De branche wijst erop dat met 48 vacatures per duizend banen de zogenoemde vacaturegraad in de kinderopvang nog hoger ligt dan in het onderwijs. Het absolute aantal vacatures in het onderwijs is wel hoger omdat die sector groter is.