Chinese muur deels afgesloten, Disneyland Shanghai dicht

Virus De Chinese overheid neemt maatregelen om verspreiding van het Wuhan-virus in te dammen. Een deel van de Chinese muur is voor bezoekers vrijdag afgesloten.
De Chinese muur is vrijdag deels afgesloten voor bezoekers, om verdere verspreiding van het Wuhan-virus in te dammen.
De Chinese muur is vrijdag deels afgesloten voor bezoekers, om verdere verspreiding van het Wuhan-virus in te dammen. Foto Severin Stalder/Wiki Commons

De Chinese overheid heeft vrijdag meer maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het Wuhan-virus tegen te gaan. In tien steden in de provincie Hubei, waar de nieuwe variant van het coronavirus uitbrak, is het openbaar vervoer stilgelegd en wordt inwoners met klem verzocht de stad niet uit te gaan. In de stad Wuhan wordt op korte termijn een nieuw ziekenhuis met duizend bedden uit de grond gestampt om mensen die besmet zijn op te kunnen vangen.

Lees ook: Chen kocht direct 30 mondkapjes

Een deel van de Chinese muur is vrijdag afgesloten voor bezoekers, meldt persbureau AFP. Het Chinese ministerie van Toerisme heeft daarnaast een verbod op binnen- en buitenlandse pakketreizen ingevoerd. Reisbureau’s mogen dergelijke pakketreizen voor onbepaalde tijd niet meer aanbieden. Fastfoodketen McDonald’s zegt vrijdag in vijf steden in de provincie Hubei de verkoop voorlopig te staken, meldt persbureau Reuters.

Donderdagavond noemde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het virus nog geen bedreiging voor de internationale volksgezondheid. Een woordvoerder van de WHO zegt vrijdag tegen persbureau Reuters dat „het nog altijd te vroeg is om conclusies te trekken over hoe ernstig het Wuhan-virus is”. Pas zes keer eerder riep de WHO een noodsituatie uit. „De meeste patiënten die zijn doodgegaan, hadden onderliggende gezondheidsproblemen”, zei directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus donderdag.

Disneyland Shanghai

Zaterdag begint het Chinees nieuwjaar, waardoor veel Chinezen onderweg zijn naar festiviteiten of familie. Disneyland Shanghai, dat jaarlijks goed is voor ruim vijf miljoen bezoekers, is vanaf zaterdag voor onbepaalde tijd gesloten. Chinees nieuwjaar is normaal gezien een van de drukste perioden voor het attractiepark, maar gaat dicht „in reactie op de preventie en bestrijding van de uitbraak van het virus en om de gezondheid van gasten te garanderen„.

Lees ook: ‘Infectie nieuwe coronavirus lijkt minder ernstig dan SARS’

Ook in de Chinese hoofdstad Beijing zijn veel festiviteiten afgelast. Onder meer de Verboden Stad, waar dagelijks tienduizenden toeristen op afkomen, wordt zaterdag gesloten. De lokale autoriteiten vragen mensen die terugkeren vanuit gebieden waar het virus is uitgebroken, veertien dagen binnen te blijven.

Meer dan achthonderd besmettingen

Het dodental als gevolg van de nieuwe variant van het coronavirus is inmiddels opgelopen tot vijfentwintig. Meer dan achthonderd mensen zijn besmet. Ook in Singapore, Vietnam en Saudi-Arabië zijn vrijdag nieuwe meldingen gedaan van infectiegevallen. Vrijdagmiddag is in de Verenigde Staten een tweede geval van het virus vastgesteld bij een vrouw die recent in Wuhan is geweest. Het Chinese ministerie van Financiën zei donderdag omgerekend ruim 130 miljoen euro vrij te maken om de provincie Hubei te helpen bij het indammen van verspreiding van het virus.

Landen om China heen hebben inmiddels zelf maatregelen genomen. Rusland zou volgens persbureau Reuters alle vluchten van Moskou naar Wuhan hebben geschrapt. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt mensen af om af te reizen naar de provincie Hubei.