Brieven

Brieven

Foto David van Dam

Onkunde en onbegrip van ons staatsrecht tasten onze rechtsstaat aan. De symptomen daarvan zijn aan de orde van de dag. De aanhoudende missers van de uitvoerende macht en de juridisch uiterst zwakke wetgeving, onder andere op het gebied van justitie, onderwijs, financiën, met daar nog bij het gebrek aan controle door het parlement, laten dat duidelijk zien. Laat niemand klagen over rechters; zij passen de wet toe. Als de wet niet langer bevalt, kan zij worden aangepast. Dit verklaart de nederlaag van het ministerie van Onderwijs in zijn driftige pogingen het Haga Lyceum de das om te doen (Ook minister Slob krijgt een dreun van de rechter, 20/1). De enige manier daarvoor is het aanpassen van art. 23 van de grondwet: de vrijheid van onderwijs. Zolang dat niet gebeurt, past de rechter de huidige wet toe en die beschermt ons tegen machtsmisbruik door onze eigen overheid. Een (opfris)cursus staats- en bestuursrecht op alle ministeries en voor alle politici zal wellicht iets helpen.