Brieven

Brieven 24/1/2020

Muziekles

Als leraar inspireert

Heleen Verleur heeft helemaal gelijk met haar pleidooi voor ordentelijke pianolessen als het je bedoeling is werkelijk te leren pianospelen (Pianospelen leer je niet met YouTube, 21/1). Op mijn 65ste begon ik met pianospelen met behulp van ‘lessen’ op het internet. Na twee jaar kwam ik tot de conclusie dat die lessen mij niet verder brachten dan het spelen van wat simpele deuntjes: daarbuiten kon ik niets. Dat is iets anders dan piano leren spelen. De piano bleef eigenlijk een mysterie voor me. Inmiddels heb ik drie jaar les van een inspirerende, vriendelijke en strenge mevrouw, en leer ik spelen op een piano. Ik zit dagelijks met veel plezier achter het instrument en ga iedere week vooruit. Andersom had mijn jongere zus vanaf haar zesde vele jaren les, maar stopte omdat onder het ijzeren regime van haar lerares langzaam alle inspiratie was weggevloeid. Ze raakte nooit meer een toets aan. Kortom, het staat of valt met een vakkundige, maar vooral ook inspirerende, bij je passende, lerares of leraar.

Net als op school.

kunstmarkt

De prijs is de waarde

De „dolgedraaide” kunstmarkt is geen bubbel, wat beweerd wordt in het artikel Een konijn van 91 miljoen dollar(17/1). Topprijzen voor kunst worden bepaald door wat slechts enkelen ervoor willen en kunnen geven. De betaalde prijs is daarna wat het kunststuk waard is. Die prijs is niet afhankelijk van marktschommelingen, omdat er geen concurrentie is van meerdere dezelfde stukken.

toeslagen

Laat het zien, Mark

Je schaamt je als burger van dit land voor zo’n minister als Hoekstra (Financiën, CDA). Hij wacht nog op adviezen van de Auditdienst Rijk en het nu al een maand vertraagde eindrapport van de commissie-Donner (De ouders zagen Rutte worstelen, 21/1), alvorens hij in actie wil komen om mensen te compenseren die ten onrechte van fraude zijn beschuldigd door de Belastindienst. De goede man loopt zich warm om leider van het CDA te worden. Toon dan eens wat daadkracht en compassie, zou ik zeggen. Slachtoffer Saskia Gantvoort schat in dat ze recht heeft op 56.000 euro aan compensatie. Wel, stort dan direct 50.000 euro op haar rekening en stel later het juiste bedrag vast. Gezien alle ellende kent Financiën haar rekeningnummer toch ondertussen door en door. Waarom zou dat niet kunnen? En dan de passieve premier Rutte. Tijdens verkiezingen profileert hij zich graag als een doener. Mijn advies aan hem: laat het zien, Mark, laat het echt eens zien. Dit is je grote kans.

Klimaatscepsis

Nog minder graag

Graag zou ik willen reageren op de ingezonden brief Scepcis is essentieel van G. de Jong (21/1). Hij stelt daarin dat het voor wetenschapsbeoefening „essentieel” is om voor- en tegenstanders aan het woord te laten. Hij reageert hiermee op het besluit van de BBC om niet meer in elk klimaatwetenschappelijk item een scepticus over klimaatverandering spreektijd te geven.

Er is volgens meerdere wetenschappelijke studies grote consensus onder klimaatwetenschappers over het bestaan van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Ongeveer 97 procent van de klimaatwetenschappers ziet dat causale verband. Wil je dit in de media representeren, dan zou in slechts enkele op de honderd nieuwsberichten op de BBC ook een scepticus aan het woord moeten komen, niet in elk bericht zoals De Jong voorstelt. (Sceptici krijgen zo bezien al veel meer aandacht dan ze op basis van de wetenschappelijke consensus behoren te krijgen.) Of bedoelt De Jong dat er principieel altijd wederhoor moet zijn? Trekken we dit dan wel door naar alle onderwerpen? En zeggen we bijvoorbeeld met de jaarwisseling niet meer enkel dat de aarde weer een rondje heeft gemaakt rond de zon, maar evengoed dat de zon een rondje heeft gemaakt rond de aarde?