Verdachte ‘tattookiller’ voortvluchtig na doorknippen enkelband

Onno Kuut Justitie wil dat alle overige leden van de bende worden vastgezet in afwachting van hun proces. Tegen hen is levenslang geëist.
Kuut was mogelijk getuige van een dubbele moord bij een pannenkoekenrestaurant in Leiderdorp.
Kuut was mogelijk getuige van een dubbele moord bij een pannenkoekenrestaurant in Leiderdorp. Foto Valerie Kuypers/ANP

Een van de mannen die wordt verdacht van de moord op Onno Kuut, heeft zijn enkelband doorgeknipt en is sindsdien voortvluchtig. Het gaat om een lid van de ‘tattookillers’-bende, de 36-jarige Cor P. Dat heeft justitie donderdag bekendgemaakt in de rechtbank van Rotterdam.

Tegen P. werd in maart vorig jaar levenslang geëist. Hij werd in een andere zaak voorwaardelijk vrijgelaten, maar droeg nog wel een enkelband. Afgelopen week knipte hij deze door. De politie heeft donderdagavond een opsporingsbericht voor P. verspreid, een gespecialiseerd opsporingsteam is ingeschakeld om hem op te sporen.

Justitie vroeg de rechtbank donderdag om de overige twee verdachten van de bende vast te zetten in afwachting van hun proces, maar de rechter ging hier niet in mee, meldt persbureau ANP. Tegen de hele groep is levenslang geëist.

Afrekening

In totaal worden vier mannen verdacht van de moord op de Enschedeër Kuut in 2009. Een van hen is al vastgezet voor een ander misdrijf. Kuut zou deel hebben uitgemaakt van de bende - net als de verdachten had hij een tatoeage met Chinese tekens op zijn rug. De verdachten zouden de dertigjarige Kuut hebben gemarteld en hem daarna in een ondiep graf in de duinen hebben achtergelaten. Kuut had meerdere steekwonden. Volgens justitie ging het mogelijk om een interne afrekening, die het viertal professioneel uitvoerde. In 2012 werd de vierde verdachte opgepakt.

Afgelopen mei zou de rechtbank een uitspraak doen in de zaak, maar dit werd uitgesteld omdat justitie aangaf meer onderzoek te willen uitvoeren. Dat onderzoek is bijna afgerond en de uitspraak wordt begin februari verwacht. Drie bendeleden werden in 2012 al veroordeeld tot celstraffen van twaalf jaar voor een liquidatiepoging, onder wie ook de voortvluchtige P. In die zaak kwam hij voorlopig vrij, op voorwaarde dat hij een enkelband zou dragen.