Plofkraken

‘Geldautomaten in de toekomst ook weer in de nacht open’

Nederlanders kunnen in de toekomst waarschijnlijk weer ’s nachts geld uit de muur halen. De geldautomaten van banken werden in december nog massaal in de nacht afgesloten om plofkraken tegen te gaan. Maar dat betreft een tijdelijke maatregel, aldus directeur toezicht Else Bos van De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag. Bos benadrukte dat achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer valt te halen. In dat geval zou de nachtelijke sluiting van de automaten niet meer nodig zijn, stelt ze. Wanneer geld opnemen tussen 23.00 uur en 07.00 uur weer mogelijk wordt, kon Bos niet aangeven. In totaal werd vorig jaar bij meer dan zestig pinautomaten een plofkraak gepleegd. (ANP)