‘Miljonairs tegen hooivorken’ pleit voor mondiale belastinghervorming

Belastingen 121 miljonairs en miljardairs schrijven in een brief dat belastinghervormingen de „extreme, destabiliserende ongelijkheid” in de wereld kunnen tegengaan.
Oud-ceo Paul Polman van Unilever is een van de ondertekenaars van de brief.
Oud-ceo Paul Polman van Unilever is een van de ondertekenaars van de brief. Foto Esben Salling/Getty

De belastingen voor superrijken en multinationals moeten wereldwijd eerlijker en hoger. Daarvoor pleit een groep van 121 rijken, onder wie voormalig Unilever-topman Paul Polman en Disney-erfgenaam Abigail Disney, in een open brief gericht aan „onze mede-miljonairs en miljardairs”. Ze willen door middel van internationale samenwerking ten behoeve van belastinghervormingen een einde maken aan „extreme, destabiliserende ongelijkheid” in de wereld.

Volgens de ondertekenaars van de brief is het tijd dat ook de rijken der aarde pleiten voor belastinghervorming. Ze wijzen daarbij op het recordaantal miljardairs dat samen meer geld dan ooit bezit. „Ondertussen blijven de inkomens van de armste helft van de mensheid vrijwel ongewijzigd”, schrijven de initiatiefnemers onder de naam ‘Millionaires against pitchforks’ (‘Miljonairs tegen hooivorken’). Deze ongelijkheid zorgt volgens hen voor een zwakke sociaal-maatschappelijke samenhang in veel landen en zou ook de spanningen tussen landen onderling hoger op laten lopen.

De brief is een initiatief van een groep Amerikaanse miljonairs die zichzelf de ‘The Patriotic Millionaires’ noemt. De organisatie is opgericht in 2010 en was vooralsnog enkel actief in de Verenigde Staten met een politieke lobby en publiciteitscampagnes. Onder leiding van voorzitter Morris Pearl, oud-directeur van vermogensbeheerder BlackRock, richt de organisatie zich nu voor het eerst op het mondiale belastingstelsel in de hoop dat meer niet-Amerikaanse miljonairs en miljardairs zich aansluiten bij „dit meest essentiële gevecht”. Filantropie, in de vorm van grote schenkingen zoals veel vermogende mensen die doen, bestempelen ze als „een ontoereikend alternatief voor overheidsinvesteringen”.

Machthebbers bijeen in Davos

Lees ook: Miljardairs hebben meer geld dan 4,6 miljard armsten.

Naast hogere belastingen voor rijken worden ook bedrijven genoemd. „Veel van ‘s werelds grote bedrijven maken misbruik van belastingparadijzen, sommigen betalen helemaal geen belasting. Het ontwijken en ontduiken van belastingen heeft wereldwijd epidemische proporties bereikt”, staat in de brief te lezen. Die is gepubliceerd nu veel invloedrijke politici en zakenmensen bijeen zijn op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Verder wijst de groep op de grote hoeveelheid geld die is gestald in belastingparadijzen en haalt het een recent IMF-onderzoek aan waarin wordt geschat dat 40 procent van de directe buitenlandse investeringen gaat naar „lege bedrijfshulzen” met „geen echte zakelijke activiteiten”.

Vorig jaar op Davos verwierf de Nederlandse auteur en historicus Rutger Bregman internationale bekendheid door een pleidooi te houden voor meer en hogere belastingen. Destijds pleitte hij ook, in een zaal gevuld met onder meer bestuursvoorzitters en politici, voor het beëindigen van belastingontduiking door de rijken der aarde.

Twitter avatar rcbregman Rutger Bregman For some reason, I haven’t been invited to Davos this year. Was it something I said? 🤔
https://t.co/6Qmrup7HrB