‘Onderzoek hack mobieltje Jeff Bezos door Bin Salman’

VN-mensenrechtenrapporteurs De Saoedische kroonprins Bin Salman wordt ervan verdacht de mobiele telefoon van miljardair Jeff Bezos te hebben gehackt.

Amazon-directeur Jeff Bezos presenteert de Fire Phone, de eerste telefoonlijn van het bedrijf, in 2014.
Amazon-directeur Jeff Bezos presenteert de Fire Phone, de eerste telefoonlijn van het bedrijf, in 2014. Foto David Ryder / Getty Images

De mobiele telefoon van de Amerikaanse miljardair Jeff Bezos lijkt al in 2018 te zijn gehackt via een whatsapp-boodschap van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, ook wel MbS genoemd. Twee mensenrechtenrapporteurs van de Verenigde Naties hebben de Amerikaanse regering woensdag opgeroepen een onderzoek in te stellen naar de kwestie.

De krant The Guardian meldde dinsdag dat uit de telefoon van Bezos, oprichter van het onlinebedrijf Amazon, de uren na ontvangst van het bericht op 1 mei 2018 grote hoeveelheden data werden gelicht. De hack zou volgens anonieme deskundigen zijn verlopen via een MP4-videofilmpje dat Israëlische malware bevatte. Bezos en MbS hadden korte tijd WhatsApp-contact na een eerste ontmoeting op 4 april 2018 tijdens een bezoek van de kroonprins aan de VS.

Bezos en de Arabische kroonprins staan op gespannen voet met elkaar. MbS is al geruime tijd ontstemd over de berichtgeving over zijn land in The Washington Post, waarvan Bezos eigenaar is. In oktober 2018 werd een Saoedische columnist van The Washington Post, Jamal Khashoggi, in het Saoedische consulaat in Istanbul vermoord.

Verscheidene instanties deden vervolgens onderzoek naar deze geruchtmakende zaak. De Amerikaanse CIA concludeerde dat de moord op Khashoggi in opdracht van de kroonprins moest zijn uitgevoerd. VN-rapporteur Agnes Callamard oordeelde na onderzoek dat er sprake was geweest van „executie met voorbedachten rade”. Ze riep op de rol van de kroonprins te onderzoeken. President Trump heeft zich daar echter steeds tegen verzet, volgens analisten uit angst zijn goede betrekkingen met het Saoedische koningshuis te verliezen.

Dezelfde Callamard riep woensdag op tot een onderzoek naar het hacken van de telefoon van Bezos. „De informatie die we hebben ontvangen suggereert de mogelijke betrokkenheid van de kroonprins bij het aftappen van de telefoon van de heer Bezos, in een poging de berichtgeving in The Washington Post over Saoedi-Arabië te beïnvloeden, zo niet het zwijgen op te leggen”, aldus een gezamenlijke verklaring van Callamard, VN-rapporteur voor buitengerechtelijke doodslag, en David Kaye, VN-rapporteur voor de vrijheid van meningsuiting. De rapporteurs zeiden het forensisch onderzoek naar de hack geloofwaardig te vinden. Hun oproep tot nader onderzoek is overigens niet bindend.

De kroonprins werd er eerder ook al van verdacht achter voor hem compromitterende foto’s te zitten, die het Amerikaanse blad The National Enquirer vorig jaar in handen kreeg. Ook de intieme foto’s, die Bezos aan zijn toenmalige vrienden zond, zouden zijn gelicht van Bezos’ eigen telefoon. The Enquirer probeerde Bezos hiermee te chanteren maar de miljardair weigerde hieraan toe te geven.

De Saoedische autoriteiten hebben elke betrokkenheid van de kroonprins bij de moord op Khashoggi steeds ontkend. Ook de nieuwe beschuldigingen van het hacken van de telefoon van Bezos werden woensdag als „absurd” van de hand gewezen.