Dodental coronavirus loopt op tot 25, zeker 830 besmettingen

Virus Het openbaar vervoer in acht Chinese steden is zo goed als stilgelegd. De WHO vindt het nog „te vroeg” om van een bedreiging voor de internationale volksgezondheid te spreken.
Voorbijgangers met gezichtsmaskers vrijdag op een markt in Wuhan, de Chinese stad waar het nieuwe coronavirus is geconcentreerd.
Voorbijgangers met gezichtsmaskers vrijdag op een markt in Wuhan, de Chinese stad waar het nieuwe coronavirus is geconcentreerd. Foto Hector Retamal / AFP

Het nieuwe coronavirus heeft in China tot nu toe aan 25 mensen het leven gekost. Er zijn inmiddels zeker 830 bevestigde gevallen. Dat heeft de Chinese nationale gezondheidscommissie vrijdag verklaard, meldt Reuters.

Voor het eerst is ook buiten de Centraal-Chinese provincie Hubei, waar de longziekte begon in de stad Wuhan, een patiënt overleden: een 80-jarige man nabij Beijing, die in Wuhan familie had bezocht. Ook zijn gevallen geconstateerd in Hongkong, Macau, Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Vietnam, Singapore en de Verenigde Staten.

In zeker acht steden in de provincie Hubei, waaronder de miljoenensteden Wuhan en Huanggang, is het openbare leven stilgelegd door toedoen van het nieuwe coronavirus. In totaal mogen ongeveer 25 miljoen inwoners van de provincie voorlopig hun steden niet verlaten. Het openbaar vervoer is er grotendeels stilgelegd. Dat melden persbureau Reuters en de South China Morning Post. Reizigers die vanuit China andere landen binnen willen komen, worden in veel landen extra gecontroleerd.

Geen internationale crisis

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) oordeelde donderdagavond dat het „nog te vroeg” was om het nieuwe coronavirus een bedreiging voor de internationale volksgezondheid te noemen. „Vergis je niet, dit is een noodsituatie in China. Maar het is nog geen wereldwijde crisissituatie”, zei de Noodcommissie van de WHO tijdens een persconferentie. Het risico op een uitbraak in China is „zeer groot” volgens de organisatie.

Volgens de WHO was de afgelopen tien jaar pas zes keer eerder sprake van zo’n noodsituatie. Het virus is mogelijk van slangen overgegaan op mensen. Een vaccin bestaat vooralsnog niet. „De meeste patiënten die zijn doodgegaan, hadden onderliggende gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten waardoor hun immuunsysteem verzwakt was”, zei WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Reisadvies aangescherpt

Nederland heeft nu ook het reisadvies voor de steden rondom provinciehoofdstad Wuhan aangescherpt. Het ministerie voor Buitenlandse Zaken adviseert nu ook Huanggang, Ezhou, Chibi en Xiantao te mijden. „Reis alleen naar de provincie Hubei als het noodzakelijk is”, schrijft BuZa.

Er is 1 miljard yuan (130,6 miljoen euro) uitgetrokken om de provincie Hubei te helpen de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, meldde de Chinese minister van Financiën donderdag.

Nieuwjaar

De eerste gevallen van het virus werden vastgesteld in de regio rondom de stad Wuhan, waar zo’n elf miljoen mensen wonen. Wuhan werd donderdag grotendeels afgesloten om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

De Chinese autoriteiten willen voorkomen dat het virus, dat eind vorig jaar voor het eerst opdook, zich snel verspreidt rond het Chinees nieuwjaar zaterdag. Vanwege die nieuwjaarsviering zijn doorgaans veel Chinezen op de been. In Beijing zijn grote festiviteiten rond de jaarwisseling afgelast. Jaarlijks trekt de viering in de hoofdstad veel bezoekers, onder wie toeristen.

Update (24 januari 2020, 04.30 uur): Dit bericht is geactualiseerd met het nieuwe dodental en het aantal besmettingen.

Lees ook: ‘Infectie nieuwe coronavirus lijkt minder ernstig dan SARS’