Musicaljury bekroont ‘Lazarus’, publiek kiest ‘Anastasia’

Musical Awards De musical ‘Lazarus’ is de winnaar van de Musical Awards 2020, op de voet gevolgd door het kleinere ‘Fun Home’. De vakjury roemde deze musicals, die je onconventioneel in vorm of verhaal kunt noemen. Het publiek bekroonde het klassiekere ‘Anastasia’.

Pieter Embrechts als Valentine in ‘Lazarus’.
Pieter Embrechts als Valentine in ‘Lazarus’.

Bij het Musical Awards Gala in het RAI Theater in Amsterdam won de Nederlandse versie van Lazarus gisteravond vier awards, waaronder beste grote musical en beste regie. De voorstelling van Stage Entertainment vertelt het (multi-interpretabele) verhaal van Thomas Newton, aan de hand van muziek van David Bowie. Regisseur Ivo van Hove sprak zijn dankwoord vanuit New York uit, waar hij momenteel werkt aan West Side Story.

De Musical Award voor beste kleine musical ging naar Fun Home van OpusOne, dat in totaal drie prijzen in de wacht sleepte. Zo mocht actrice Renée van Wegberg de award voor beste vrouwelijke hoofdrol in ontvangst nemen voor haar rol als de lesbische striptekenaar Alison Bechdel. Acteur Pieter Embrechts speelde, volgens de vakjury, de beste mannelijke hoofdrol in Lazarus. Hiermee passeerde hij – opvallend genoeg – de eveneens genomineerde Dragan Bakema, die in deze musical het hoofdpersonage Newton speelt.

Aandacht voor jong talent

De AD Publieksprijs werd uitgereikt aan Anastasia, waarmee producent Stage Entertainment zich de grote winnaar van de Musical Awards mag noemen. Het entertainmentbedrijf zit weer stevig op de troon, nadat het vorig jaar geen enkele prijs had gewonnen. Op voorhand waren Anastasia en Kinky Boots (De Graaf & Cornelissen) de grootste kanshebbers, met ieder tien nominaties; Lazarus en Fun Home hadden er negen. Kinky Boots wist uiteindelijk twee nominaties te verzilveren. Hiermee gooien voorstellingen over het omarmen van de eigen identiteit (met seksualiteit in Fun Home en gender in Kinky Boots) hoge ogen – een thema dat ook in veel dankwoorden werd aangehaald.

Daarnaast kreeg jong talent tijdens het gala ruim de aandacht. Zo werd de opening verzorgd door leerlingen van verschillende Nederlandse musicalopleidingen. De Musical Award voor aanstormend talent ging naar Dominique de Bont – door deze krant ook aangemerkt als hét musicaltalent van dit moment.

Lees ook: ‘Ik ben eerder een mover dan een danser’

Speciale award

De afgelopen jaren werd de publieksprijs al meerdere keren gewonnen door Soldaat van Oranje en deze musical was ook dit jaar genomineerd. De winst van Anastasia betekende niet dat cast en crew met lege handen naar huis moesten: zij kregen een ‘eenmalige’ prijs voor unieke prestatie. De musical trok namelijk meer dan drie miljoen bezoekers en beleeft dit jaar z’n tienjarig jubileum. In 2013 won Soldaat van Oranje ook al een award die speciaal in het leven was geroepen.

Uiteindelijk werden alle prijzen verdeeld over vijf producties. Brugklas de Musical completeert het lijstje naast de eerder genoemde winnaars. Vier genomineerden vielen buiten de boot: Annie (3 nominaties), ’t Schaep met de 5 pooten (3 nominaties), Marvellous (1 nominatie) en Op hoop van zegen (1 nominatie).