‘Miljonairs tegen hooivorken’ pleiten voor meer belasting

De superrijken en multinationals moeten meer belasting betalen, anders dreigen er rampen. Dat is de oproep van 121 superrijken en veelal voormalige bestuurders van multinationals die zich de ‘Millionaires against Pitchforkes’ noemen. In een open brief aan „onze mede-miljonairs en miljardairs” roepen ze op tot belastinghervormingen. „Er zijn twee soorten vermogende mensen. Zij die belastingen verkiezen en zij die hooivorken verkiezen.”

Belastinghervormingen moeten een einde maken aan „extreme, destabiliserende ongelijkheid”. Die veroorzaakt spanningen in en tussen landen. Die onrust zal leiden tot een ontoereikende reactie op de klimaatcrisis. „Dit is rampzalig voor iedereen, inclusief miljonairs en miljardairs.”

Onder de ondertekenaars zijn voormalig Unilever-topman Paul Polman en Disney-erfgenaam Abigail Disney. Zij wijzen op het recordaantal miljardairs die meer geld dan ooit bezitten, terwijl de armste helft van de mensheid arm blijft. Belastingen zijn de „enige aangewezen weg” om te zorgen dat er wordt geïnvesteerd in de zaken die nodig zijn, aldus de miljonairs. (NRC)