Miljoenenstad Wuhan ligt plat vanwege coronavirus

China Het virus heeft al zeker 17 dodelijke slachtoffers gemaakt. Bij 570 mensen, veelal ouderen, is een besmetting vastgesteld.

Mensen wachten op taxi’s op het anders zo drukke station van Wuhan.
Mensen wachten op taxi’s op het anders zo drukke station van Wuhan. Foto Hector Retamal/AFP

De Chinese autoriteiten hebben al het openbaar vervoer van en naar de Chinese stad Wuhan stilgelegd en hebben de elf miljoen inwoners opgeroepen de stad niet te verlaten. Dit moet de verspreiding tegengaan van het nieuwe coronavirus, waarvan de besmettingshaard zich waarschijnlijk in Wuhan bevindt. De stad is een belangrijk Chinees transportknooppunt.

Juist dezer dagen gaan traditiegetrouw honderden miljoenen Chinezen elders in het land op bezoek bij familie wegens het Chinese Nieuwjaar, dat vrijdag begint.

Sinds donderdagmorgen rijden er ook in Wuhan zelf geen bussen en metro’s meer. Ook veerboten worden voorlopig aan de kant gehouden. Vanaf treinstations vertrekken geen treinen meer en van de luchthaven stijgen geen vluchten meer op.

De naburige stad Huanggang (zes miljoen inwoners) maakte donderdag soortgelijke maatregelen bekend. Voor benzinepompen in beide steden vormden zich lange rijen.

Eerder maakten de autoriteiten in de hoofdstad Beijing bekend dat het coronavirus in China tot nu toe aan 17 mensen het leven heeft gekost. Alle doden zijn afkomstig uit de provincie Hebei, waarin Wuhan ligt. In leeftijd variëren de dodelijke slachtoffers van 48 jaar tot 89 jaar. Bij ruim 570 mensen is een besmetting vastgesteld. Het dodental zal naar verwachting nog snel stijgen.

Hamsteren

In Wuhan maken velen zich ernstige zorgen sinds begin deze week bleek dat het virus ook van mens tot mens kan worden overgedragen. Veel bewoners zijn gaan hamsteren, waardoor supermarkten geen levensmiddelen meer hebben. Op sociale media klagen inwoners inmiddels over veel hogere prijzen voor levensmiddelen. Ook zijn volgens persbureau AFP in geen enkele apotheek nog mondkapjes te krijgen. Onzeker is hoe de stad zal worden bevoorraad, nu ze goeddeels van de buitenwereld is afgesloten.

De autoriteiten hebben ook theaters, cafés en andere openbare plaatsen gemaand hun deuren tot nader order gesloten te houden.

Het virus is waarschijnlijk op een markt voor verse vis en levende dieren in Wuhan voor het eerst van dieren op mensen overgedragen. Inmiddels zijn ook enkele besmettingen vastgesteld in onder andere Japan, Thailand en de Verenigde Staten.

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom, toonde zich ingenomen met de Chinese maatregelen. „Op deze manier houden ze niet alleen de uitbraak in hun eigen land beheersbaar, maar verkleinen ze ook de kans dat het virus zich daarbuiten verspreidt.” Deskundigen van de WHO achtten het woensdag nog te vroeg om een wereldwijde noodsituatie uit te roepen.

Vooralsnog lijkt het nieuwe coronavirus minder ernstig dan SARS, dat in 2003 aan circa achthonderd mensen het leven kostte, verklaarde viroloog Marion Koopmans dinsdag tegen NRC. „De mensen die zijn overleden, waren al zwak of ziek”, zei Koopmans over de slachtoffers van het coronavirus. Hoe gevaarlijk het virus daadwerkelijk is, moet echter nog blijken. Schiphol neemt nog geen bijzondere maatregelen omdat het geen directe vluchten heeft van en naar Wuhan.