‘De video gaat ook over mijn levensfilosofie’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een videowerk

Eelco Brand, GR.movi, 2016. Video, oplage 1 van 6
Eelco Brand, GR.movi, 2016. Video, oplage 1 van 6

‘Meer dan tien jaar heb ik erover gedaan om een kunstwerk van Eelco Brand te kopen. Een van de eerste video’s die ik van hem zag, ergens in 2004 of 2005, was van een soort koolzaadveld. Ik vond het een fascinerende video, maar in die tijd kreeg je er zo’n beetje een halve computer bij om de video af te spelen. Ik bleef Eelco Brand volgen, maar iedere keer kwam ik niet over een drempel.

„Totdat ik in februari 2017 op Art Rotterdam dit werk zag – het was aan het einde van de laatste dag van de beurs. Ik was op slag verkocht. De groei van de grassprieten schuift als een golfbeweging van onder naar boven, van boven naar beneden en van links naar rechts. Ook de techniek vind ik fascinerend: ieder sprietje is getekend op de computer en daarvan heeft Brand een animatie gemaakt. De drager van het kunstwerk is slechts een soort USB-kaart waar het videobestand op staat. Maar ik kreeg er een mooi scherm bij dat weer in een fraaie houten lijst zit. Als een bewegend, digitaal schilderij hangt het nu in onze eetkamer. Ik heb er een tijdklok op gezet, zodat het ’s ochtends vanzelf aangaat.

„Het mooie van de video is dat ik me altijd focus op het groeiende gras en niet op de verdorring. Zo sluit het beeld aan op mijn levensinstelling dat het glas altijd halfvol is. Maar het is maar net vanuit welk perspectief je kijkt; een kunstenaar die eens bij ons op bezoek kwam, riep bij het zien van de video uit: ‘How sad!’ Mij geeft de video altijd hoop als het even niet zo goed gaat; na het verdorren van de sprieten komt er altijd weer groen gras voor terug.

„De video gaat ook over mijn levensfilosofie van het cyclische. Ik heb jarenlang in de milieuhoek gewerkt, en vanuit ecosystemen gekeken naar hoe wij zo duurzaam mogelijk kunnen leven. De natuur werkt ook op basis van een cyclus. Het afval van de een is het voedsel van de ander. De kunst is hoe je energiestromen en materialen uit de natuur kunt halen zonder dat je die cyclus verstoort. Dat idee zie ik terug in deze video. De natuur sterft af, maar komt ook altijd weer op. Dat heeft iets meditatiefs en geeft mij rust. Het komt altijd weer goed.”