Migratie

Smokkelnetwerk bracht tienduizend Koerden naar het VK

Een Frans-Nederlands netwerk van mensensmokkelaars wordt ervan verdacht circa tienduizend Koerdische migranten illegaal naar het Verenigd Koninkrijk te hebben gebracht. 23 mensen zijn aangehouden, onder wie vier in Nederland, meldt het Europese justitiesamenwerkingsverband Eurojust. Het gaat om de vier mannen die dinsdag zijn opgepakt in Den Haag, Leiden en Krimpen aan den IJssel. De smokkelaars pikten volgens Eurojust migranten op van parkeerplaatsen langs wegen in het westen en noordwesten van Frankrijk. Uiteindelijk werden ze in rubberbootjes vanuit Calais of achterin koelvrachtwagens het Kanaal over vervoerd. Een overtocht kostte tussen de 5.000 en 7.000 euro, zeggen het OM in Nederland en Eurojust. In totaal zou de smokkelbende zo’n 70 miljoen euro hebben verdiend. (NRC)