Recensie

Recensie Muziek

Luigi Rossi’s werk krijgt de glans die het verdient

Al zo’n twee decennia is harpiste-luitiste Christina Pluhar in de ban van Luigi Rossi, een Italiaanse componist uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Op haar nieuwe album ontsluit ze zijn muziek. De 36 tracks op drie cd’s bevatten liefst twintig stukken die nooit eerder werden opgenomen.

Pluhar verzamelde een indrukwekkende zangerscast om Rossi’s werk de glans te geven die het verdient. Het gaat om de drie countertenoren Philippe Jaroussky, Jakub Józef Orlinski en Valer Sabadus, de twee sopranen Véronique Gens en Céline Scheen, en mezzo Giuseppina Bridelli, die onlangs schitterde in Monteverdi’s L’Orfeo in de ZaterdagMatinee.

Zij laten maar weer eens horen hoeveel vergeten schatten er nog in de donkere kamers van de muziekgeschiedenis op ontdekking wachten. De stukken doen in hun kleuren, contrasten en intimiteit denken aan vocale Caravaggio’s. Ze zijn van een schoonheid en betekenis die nooit gaan vervelen.