Internationaal Gerechtshof

Myanmar moet zijn Rohingya- moslimminderheid beschermen

Myanmar moet maatregelen treffen die voorkomen dat gruweldaden worden gepleegd tegen moslimminderheid Rohingya. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald. In 2017 zijn zo’n 9.000 Rohingya gedood door Myanmarese militairen. Zij worden onderdrukt in het land dat overwegend boeddhistisch is. De Rohingya hoopten dat de militairen die in hun dorpen geweld pleegden, zouden worden vervolgd. Die zaak kan nog jaren duren en vergt een uitspraak over de exacte bevoegdheid van het Internationaal Gerechtshof. Myanmar-leider Aung San Suu Kyi erkende vóór de uitspraak dat mogelijk oorlogsmisdaden zijn gepleegd tegen Rohingya-moslims, maar ontkende in de Financial Times dat sprake was van genocide. Gambia had de zaak aangespannen. (NRC)