Internationaal Gerechtshof: Myanmar moet Rohingya beschermen

Rohingya In 2017 kwamen naar schatting 9.000 mensen om bij etnische zuiveringen van de Rohingya. Gambia heeft in Den Haag een zaak aangespannen tegen Myanmar.
Het interieur van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag
Het interieur van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag Foto Eva Plevier/Reuters

Myanmar moet maatregelen treffen om te voorkomen dat in de toekomst nog gruweldaden worden gepleegd tegen de Rohingya. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald. In 2017 zijn naar schatting negenduizend Rohingya om het leven gebracht door Myanmarese militairen. In het overwegend boeddhistische land wordt deze etnische minderheid, bestaande uit voornamelijk moslims, onderdrukt.

Het is opmerkelijk dat het Internationaal Gerechtshof een uitspraak doet die betrekking heeft op een zittende regering. Doorgaans buigt het hof zich over rechtsgeschillen tussen staten en richt het zich op plegers van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. De zaak in het Haagse Vredespaleis was aangespannen door Gambia, dat beweert dat er genocide is gepleegd in Myanmar.

De Rohingya hopen dat de Myanmarese militairen die in hun dorpen geweld hebben gepleegd, worden vervolgd. Daarover deed het Gerechtshof donderdag nog geen uitspraak, deze zaak ging alleen over noodmaatregelen. De volledige zaak van Gambia tegen Myanmar kan nog jaren duren. Gambia kent zelf een bloedig verleden onder de dictatuur van Yahya Jammeh, die het West-Afrikaanse land van 1994 tot 2017 leidde. Daarnaast is de Gambiaanse bevolking vrijwel geheel islamitisch.

Aung San Suu Kyi: geen genocide

Aung San Suu Kyi, de facto leider van Myanmar, zei voorafgaand aan de uitspraak dat er mogelijk oorlogsmisdaden zijn gepleegd tegen Rohingya-moslims, maar ontkende in een opiniestuk in Financial Times dat er sprake is geweest van genocide. Ook schreef ze dat vluchtelingen het geweld dat ze hebben ondergaan, hebben overdreven. Verhalen van mensenrechtenorganisaties en VN-onderzoekers hierover heeft ze afgedaan als „onvoldoende onderbouwd”.

In december was de leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, in Den Haag voor de eerste zittingen van het proces. Lees ook: Aung San Suu Kyi verdedigt nu de generaals – tot in het Vredespaleis