In beeld

Hergroei in Australië

De eerste scheuten ontspringen al weer aan zwartgeblakerde schors in door bosbranden verwoeste delen van Australië de Australische deelstaten New South Wales en Victoria waar op grote schaal bosbranden hebben gewoed.
Deze zwartgeblakerde Eucalyptus-bomen in de buurt van de Australische kustplaats Manyana zijn de stille getuigen van de bosbranden die de afgelopen maanden woedden in grote delen van het continent, met name in New South Wales. De vlammen troffen uiteindelijk een gebied ruim twee keer zo groot als Nederland. Maar daarmee zijn deze gebieden niet vernietigd, zegt botanicus Michael Doherty van de Australian National University. In New South Wales en Victoria bestudeert hij het herstel van de vegetatie na brand. "Ik moet de Australische media blijven uitleggen dat het nu verbrandde gebied niet verloren is. Het is beïnvloed door het vuur." Vaak worden de branden in Australië veroorzaakt door bliksem.
Foto AAP Image / Dean Lewins / via Reuters
Na een brand herstelt vegetatie zich vrij snel, legt botanicus Michael Doherty uit. Ook in Nattai, waar deze foto is genomen. De branden in New South Wales waren volgens hem wel "uitgebreider dan ooit". Maar zegt hij: "De planten zijn aan vuur aangepast."
Foto Rick Rycroft / AP Photo
New South Wales heeft een grote variëteit aan vegetatietypen. Er is moerasland, vochtig regenwoud, droog savanne-achtig landschap, heide. "In sommige gebieden heb je om de 2, 3 jaar branden. In andere, zoals het regenwoud, elke 20 tot 40 jaar een keer", zegt Michael Doherty. Al die typen zijn aangepast aan vuur. "Bottomline: wat er was vóór de brand, komt daarna weer terug." Grassen herstellen al binnen enkele weken, zegt Doherty. Eucalyptusbomen zie je binnen een maand scheuten krijgen. Binnen 5 tot 10 jaar zijn bijvoorbeeld heidelandschappen weer helemaal hersteld, zegt Doherty.
Foto Joel Carrett / EPA
Veel bomen krijgen na een brand snel nieuwe scheuten, ook deze Eucalyptus. "Als de top van een boom verbrandt, verandert er iets in de hormoonhuishouding, en krijgen knoppen langs de stam het signaal om uit te schieten", zegt Doherty. "Het is een soort Olympische race wie het snelst is." Australië telt zo'n 800 soorten Eucalyptus.
Foto Joel Carrett / EPA
De uitgebreide branden in New South Wales hebben de discussie over brandbeheer weer aangewakkerd. Kelvin Johnson (rechts) en Amanda Shields werken bij de Darkinjung Local Aboriginal Land Council, die zich hard maakt voor brandbeheer zoals Aboriginals dat al tienduizenden jaren doen: in kleine stukken, en onder andere gebaseerd op de hoeveelheid brandbaar materiaal op de grond, de dichtheid van de vegetatie en de ligging van het terrein. Botanicus Michael Doherty noemt de discussie over brandbeheer "complex en hoogst politiek". "Het wordt helaas onderdeel van de blame game na bijna elke brand."
Foto Joel Carrett / EPA
Deze boom behoort tot de familie van de Melaleuca, die volgens botanicus Michael Doherty goed is aangepast aan vuur. Na een brand krijgen ze snel scheuten. Ook kan het dat de zaden van de boom in de grond uitkomen. "Bij sommige zaden wordt het uitkomen getriggerd door de temperatuur, bij andere door een stof die in rook zit."
Foto Joel Carrett / EPA
Dat de branden dit jaar zo heftig waren, komt mede door de droge winter (die van juni tot augustus loopt). "Veel takken en bomen waren daardoor relatief droog, en brandden makkelijker", zegt Michael Doherty. In de zomer waren er volgens hem veel bliksemstormen zonder regen. Ook de wind was bij tijd en wijle sterk. "Soms vorderde het vuurfront 1 kilometer op een dag, soms wel 20 tot 30 kilometer."
Foto Dan Himbrechts / EPA
Scheuten van kikuyu-gras op landbouwgrond bij de kustplaats Verona in New South Wales. Deze soort groeit in tropisch laagland in vochtige omstandigheden, vaak in natte kustgebieden.
Foto Sean Davey / EPA
Botanicus Michael Doherty herkent deze scheut, gefotografeerd in het Nattai National Park, als een varen. "Ik denk Pteridium esculentum." In Nederland staat deze soort bekend als adelaarsvaren.
Foto Rick Rycroft / AP Photo
Deze mierenegel leeft nog, maar bij de branden in Australië zouden een miljard dieren zijn gedood. Botanicus Michael Doherty noemt die berekening "nattevingerwerk". De branden zijn lang niet overal even heftig geweest. "Mensen onderschatten de capaciteit van de fauna om voor vuur uit te wijken", zegt hij. "We zijn in een paar blokken gaan kijken en zagen emoes, kangoeroes, tientallen vogelsoorten."
Foto James Gourley / EPA