Opinie

Groenten

In 010

Groenten zonder grenzen is een bijzondere onderneming: een bedrijf zonder winstoogmerk. Sterker, je kunt er elke woensdagavond gratis eten, en wat over is mag je mee naar huis nemen.

Groenten zonder grenzen bestaat nu ruim twee jaar en is een initiatief van de 29-jarige arts Myrthe Frissen. „Zaterdags tegen sluitingstijd ben ik vaak op de weekmarkt en ik ontdekte hoeveel groeten en fruit daar over blijven. Zonde om weg te gooien, vind ik. Vooral omdat anderen het goed kunnen gebruiken. Op die manier is het idee voor gratis maaltijden ontstaan.”

Elke maandagochtend om tien uur precies verschijnt een formulier op internet om je op te geven. Ik probeerde het onlangs in te vullen, maar voordat ik goed en wel mijn emailadres had ingetikt, waren alle stoelen al weg. Myrthe was zo vriendelijk om mij een gastenplaats te geven.

Alle circa veertig stoelen aan de Kipstraat 37 waren die woensdag bezet. Ik zat aan een tafel met vrijwilligers, merendeels Engels sprekende studenten. Ze vinden het prettig om iets goeds te doen voor een ander, vertelden ze, en bovendien maken ze al kokend en etend nieuwe contacten. Naast mij zat een jongen die elke dinsdagmiddag overtollige groenten van de markt haalt. „De meeste kooplieden doen mee”, zei hij enthousiast.

Ditmaal bestond zijn vangst uit broccoli, gele biet, avocado’s en aardappels. De keukenbrigade had er een smakelijke maaltijd van gemaakt, zoals altijd veganistisch. Ook het toetje was heerlijk: bananenijs met broodpudding.

Ik schoof een tafel op en praatte met enkele regelmatige bezoekers. Ze kwamen vooral voor de gezelligheid, vertelden ze, maar ook omdat het gezond was en het de verspilling tegenging. Daklozen waren er deze avond niet.

„Ik reserveer standaard vijf stoelen voor daklozen”, legde Myrthe uit. „Zij hoeven zich dus niet op te geven. Maar vaak blijven die stoelen leeg. Dat kan betekenen dat daklozen goed worden opgevangen door kerken en dergelijke. Maar ook dat ze misschien in andere delen van de stad wonen. Wel, we willen een tweede vestiging beginnen in de Afrikaanderwijk. We zullen zien of daar meer daklozen op af komen.”

En verder blijft íedereen welkom. Niet voor niets is het een initiatief ‘zonder grenzen’.