Opinie

Gefeliciteerd!

Er is veel op het gebied van onderwijs waar we als Rotterdammers momenteel over kunnen discussiëren, sterker nog, waar we over zouden moeten discussiëren. Over kansenongelijkheid bijvoorbeeld en of het wethouder Said Kasmi gaat lukken onderwijs voor alle Rotterdammers toegankelijker te maken. Wat in ieder geval wel lukt in Rotterdam, meer dan elders in het land, is het binnenhalen van het predicaat excellent. Dat maakt Rotterdam de hoofdstad van excellent onderwijs en dat mag gevierd worden!

Dus ik start daar waar het hoort, door te zeggen ‘gefeliciteerd leerlingen!’, want zonder jullie hadden deze scholen dit nooit gekund. Jullie inzet, energie en ambitie om iedere dag wat moois te maken van jullie loopbaan straalt af op een school die op haar beurt zich weer inzet om voor jullie mooier onderwijs te faciliteren. De toekomst van Rotterdam. Dat is jullie generatie en jullie zien het niet, maar bij het schrijven van dit stuk geef ik achter mijn laptop een staande ovatie, die wat mij betreft iedere Rotterdammer voor jullie zou moeten maken bij het lezen van het nieuws over hoe excellent het Rotterdams onderwijs is.

Niet onbelangrijk is ook het aandeel van het vmbo-onderwijs in het lijstje excellente scholen. Van de twintig scholen zijn er maar liefst tien (!) vmbo-scholen. Niet lullen maar poetsen zeggen we graag in Rotterdam, ik ben vooral blij om te zien dat de VMBO scholen vooral het negatieve stigma wegpoetsen en laten zien dat excellent niet enkel een label is dat past bij de havo of het vwo.

Natuurlijk moet ik naast de leerlingen ook de docenten, teamleiders en directie feliciteren. Dit is ook jullie prestatie en jullie feest. Gefeliciteerd! Jullie maken ieder dag het verschil en zorgen er mede voor dat Rotterdam in onderwijsland op de kaart staat. Ik hoop dat jullie behalve goed gebak daarvoor ook de komende periode complimenten krijgen van collega docenten van andere scholen, maar ook van ouders en omringende bewoners, want excellentie moeten we vieren en er niet gewoon over doen.

En dat is precies de kern: niet gewoon doen. Laten we excellentie vieren en laten we de prestaties van deze scholen niet bagatelliseren of er te nuchter over doen. Dat is typisch Hollands, maar funest voor ons zelfbeeld, met name ook voor dat van leerlingen.

Dus laten we als Rotterdammers on-Hollands feest vieren en vooral ons succes omarmen in de hoop dat scholen op dit gebied op een positieve manier met elkaar gaan concurreren om de beste school van niet alleen Rotterdam, maar van Nederland te worden. Uiteraard ervoor wakende dat deze competitie vooral zorgt dat onze scholen er beter en inclusiever op worden in plaats van het tegenovergestelde, maar dat is een discussie voor een andere keer.

Voor nu: Gefeliciteerd. Chapeau. Applaus. En uiteraard ook alle andere scholen met het predicaat excellent; ook jullie gefeliciteerd. Gezien Feyenoord het al een tijdje niet meer is, kan ik het niet laten om toch te zeggen nu het kan: 010 is de beste!

Halil Karaaslan is programma- manager diversiteit en inclusie in de sociale sector. Hij schrijft de komende periode een wisselcolumn met Mirjam de Winter.