Ex-guerrillastrijder Tanja Nijmeijer weg bij FARC-partij in Colombia

De Nederlandse voormalig guerrillastrijder Tanja Nijmeijer verlaat de Colombiaanse partij FARC. Dat melden Colombiaanse media woensdag. Nijmeijer zegt het niet eens te zijn met de politieke beslissingen van de partij. „Als je je jaren achtereen niet kunt vinden in wat er besproken, gepland en besloten wordt, is het tijd om te vertrekken”, schreef Nijmeijer in een verklaring.

De voormalig Groningse student Tanja Nijmeijer sloot zich in 2002 als 24-jarige aan bij de guerrillabeweging FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia). Ze werd internationaal bekend toen haar dagboeken door het Colombiaanse leger werden gevonden bij het innemen van een kamp.

In 2016 sloot de FARC in de Cubaanse hoofdstad Havana vrede met de regering, waarna de strijders hun beweging voortzetten als politieke partij. Nijmeijer was een van de onderhandelaars tijdens de vredesbesprekingen. Er zijn de afgelopen maanden meerdere mensen weggegaan bij de FARC. In november stapten ongeveer veertig leden op uit onvrede over de richting van de partij.

Momenteel loopt er nog een onderzoek naar de slachtoffers van de FARC. Afgelopen april heeft de speciale commissie zestien FARC-leden opgeroepen, onder wie Nijmeijer, om te getuigen over ontvoeringen van twaalf lokale volksvertegenwoordigers in 2002. Elf van hen zijn door de toenmalige guerrilla gedood, net als drie inheemse burgers die waren ontvoerd. De marxistisch-leninistische FARC werd in 1964 opgericht door boeren uit onvrede over de ongelijkheid in het land. In de decennia durende burgeroorlog in Colombia vielen zeker 177.000 burgerdoden. (NRC)