Di Maio

Leider Vijfsterren Italië stapt op na druk uit partij

De Italiaanse regeringscoalitie is woensdag in onzeker vaarwater gekomen doordat Luigi Di Maio zijn functie als politiek leider van de Vijfsterrenbeweging, de grootste partij in de coalitie, heeft neergelegd. Hij stond al geruime tijd onder druk. Tegenstanders binnen de Vijfsterren, die streven naar meer directe democratie, verweten hem autoritair gedrag en een onduidelijke politieke koers. Ook zou hij zich onvoldoende hard maken voor de coalitie die de Vijfsterren in september met de centrum-linkse Democratische Partij (PD) sloten, nadat de populistische Lega hadden gebroken met de Vijfsterren. Beppe Grillo, oprichter van de beweging, die zich de afgelopen maanden weer actiever met de koers is gaan bemoeien en wel vierkant achter samenwerking met de PD staat, zou hebben aangestuurd op het vertrek. Di Maio blijft wel minister van Buitenlandse Zaken. Maar de Vijfsterren staan vergeleken met de ruim 32 procent die ze in maart 2018 haalden, zo zwaar op verlies dat hun interne verwarring (wie Di Maio opvolgt en wanneer, is onduidelijk) de onzekerheid over het lot van de regering vergroot, zeker omdat een aantal parlementariërs uit de partij is gestapt. (NRC)