Defensie

Zeeland vraagt Den Haag verhuizing marinierskazerne te herbevestigen

De provincie Zeeland wil dat staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) deze week nog bevestigt dat de verplaatsing van de marinierskazerne uit Doorn naar Vlissingen doorgaat. Dat blijkt uit een brief woensdag van de provincie, de gemeente Vlissingen en het waterschap Scheldestromen aan de bewindsvrouw. Aanleiding waren geruchten dat de verhuizing niet doorgaat, zoals in 2012 door het kabinet besloten, en dat de kazerne naar Apeldoorn zou gaan. „Wij gaan er vanuit dat u nog steeds achter de afspraken met ons staat”, schrijven de Zeeuwen aan de staatssecretaris.

Volgens Zeeland en Vlissingen is het „van eminent belang” voor de provincie dat de marinierskazerne er komt. De legerbasis zou tweeduizend banen opleveren en zorgen voor miljoenenbestedingen in de regio. Daarnaast is er als voorbereiding op de verhuizing van de mariniers al land onteigend en „infrastructuur aangelegd”, Defensie zegt tegen persbureau ANP dat er aan het verhuizingsbesluit uit 2012 niets is veranderd. Het besluit om de mariniers naar Zeeland te verhuizen is omstreden. De militairen zelf zijn niet enthousiast. Ze willen liever niet weg uit het centraal gelegen Doorn. (NRC)