Brieven

Brieven 23/1/2020

songfestival

Goedkope playback

Met een groot symfonieorkest laten zien wat Nederland in huis heeft, zei Gerben Bakker, ‘Head of Show’ van het Eurovisie Songfestival in het Algemeen Dagblad. Da’s mooi, dachten wij. Het Metropole Orkest lag met alle ervaring en repertoirekennis voor de hand. Maar ook met het Nederlands Philharmonisch, het Concertgebouworkest, het Orkest van het Oosten of het Balletorkest sla je geen modderfiguur. Voor het Rotterdams Philharmonisch zou het bovendien een eervolle thuiswedstrijd zijn geweest. Keuze genoeg dus. Het Metropole bleek wel benaderd, maar de directie bedankte voor de eer toen bleek dat de saxofonisten thuis mochten blijven en de uiteindelijke uitvoering geplaybackt moest worden. Het Eurovision Head of Show bedacht iets anders. Studenten, dat is pas echt top of the bill. En goedkoop, dacht hij er stilletjes bij. Dus mag jong muzikaal talent zich voor een paar stuivers melden voor audities. Orkestmuziek niet nodig, pianobegeleiding niet aanwezig, je mag uit je hoofd spelen, en oh ja, of je een beetje leuk kunt bewegen. Voorbereiding niet nodig. Zo laat de Eurovisie-organisatie vooral zien wat zij zelf in huis heeft. En dat heeft verrekte weinig met goede muziek te maken.


directeur Kunstenbond

Belastingdienst (1)

Toeslag afdragen?

De Belastingdienst is niet de meest flexibele organisatie in dit land. De ambtenaren doen wat er moet gebeuren, maar het overzien van de gevolgen van hun acties heeft geen prioriteit bij de uitvoering. De problemen rond de toeslagen zijn inmiddels algemeen bekend. Ik lees (Ouders hopen op herstel van vertrouwen, 21/1) dat er vele tienduizenden euro’s terug moeten naar de ouders. Ik ben erg benieuwd of deze ouders nu wel worden ontzien in dit belastingjaar – als het geld al dit jaar terugkomt – zodat zij geen aanslag gaan krijgen over dit ‘extra’ inkomen.


Hoofddorp

belastingdienst (2)

Krokodillentraan

De krokodillentraan van Mark Rutte. Als hij zich vanaf het begin net zo had ingezet voor gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire als eerder voor afschaffing van de dividendbelasting, waren de problemen al lang opgelost.

Haga lyceum

Gelijke monniken

Artikel 23 riep altijd al vragen op bij voorstanders van vrij en openbaar onderwijs (Ook minister Slob krijgt een dreun van de rechter, 20/1). Verzet bleek zinloos door de sterke positie van de christelijke partijen in ons parlement. Ook toen islamitisch onderwijs steeds meer ingang vond in onze samenleving en als bedreiging werd ervaren, stuitte verzet op de christelijke partijen, die bang waren hun eigen bevoorrechte positie in het Nederlands onderwijs te verliezen. Het aantal islamitische scholen nam toe en daarmee de kans op het propageren van het salafisme. Dat zal de christenen een doorn in het oog zijn. Maar elke oplossing gaat ten koste van het onderwijs in eigen christelijke kring.

Nationale ziekte

Schizofrenie is medisch

Wederom een column (Angst voor democratie, een nationale ziekte, 20/1) van Tom-Jan Meeus waarmee ik het geheel eens ben. Eén kanttekening. Meeus schrijft: „Dezelfde schizofrenie kennen we... et cetera.” Dat is mijns inziens hoogst ongelukkig. Schizofrenie duidt een ernstige psychiatrische aandoening aan, waaronder veel kan vallen. Ik denk dat het sowieso niet kies is om termen uit de geneeskunde te gebruiken voor situaties die niet gezondheidsgerelateerd zijn. Hier zou de term vervangen kunnen worden door ‘paradoxaal’.

Correcties/aanvullingen

Foto

De foto bij het bericht Doden bij aanval (16/1, p. 3) van het jongetje in een auto na een luchtaanval in Syrië is niet gemaakt door Omar Haj Kadour van persbureau AFP, maar door Ghaith Alsayed van AP.