Recensie

Recensie Muziek

Breekbaar, berustend en soms sentimenteel

De Britse zanger Bill Fay verdween veertig jaar van de radar, nadat hij in 1970 een album met orkestrale folkpop had opgenomen dat in kleine kring werd geroemd als een vergeten juweel. Het comebackalbum Life Is People bracht hem in 2012 terug in de belangstelling, nadat bands als Wilco en Okkerville River zijn oude songs uit de vergetelheid hadden gered. Bill Fay is inmiddels 76 en zijn derde post-comebackalbum Countless Branches doet breekbaar en soms wat sentimenteel aan. De muzikale begeleiding is tot op het bot uitgekleed en zijn stem is aanzienlijk zwakker geworden. Het is een oude, berustende man die in ‘I Will Remain Here’ vast moet stellen dat hij de waarheid nog steeds niet gevonden heeft. Achter de piano vraagt hij zich in ‘Time’s Going Somewhere’ af wat het leven hem nog gaat brengen. Fay schaart zich achter Johnny Cash en Leonard Cohen als een zanger die op late leeftijd nog goede, maar niet zijn beste muziek maakt.