Afval

Nederlander gooit jaarlijks kilo’s textiel weg, maar Belg nog meer

De gemiddelde Nederlander dumpt jaarlijks bijna zes kilo aan textiel in de afvalbak. Die conclusie trekt het Amsterdamse kledingmerk Labfresh na het doornemen van de afvalstatistieken van vijftien vooral West-Europese landen. In totaal werd in Nederland vorig jaar zo’n 102.000 ton aan kleding en andere stoffen weggegooid, blijkt uit de data die zijn opgevraagd bij het Europese statistiekbureau Eurostat. Nederland behoort daarmee zowel in absolute als in relatieve zin tot de middenmoot. Italianen gooien volgens het onderzoek van Labfresh het meeste textiel weg (466.000 ton per jaar). Daarna volgt Duitsland, met 392.000 ton aan textiel. Bekeken per inwoner brengen juist Belgen verreweg het meeste textiel naar de afvalemmer. Zij gooien jaarlijks bijna vijftien kilo per persoon weg. (NRC)