Omzet ASML stijgt weer in 2019 door verkoop EUV-machines

Veldhoven De chipmachinefabrikant verwacht dat ook het komende jaar de omzet en winst stijgen. Dat komt met name door de populaire EUV-machines.
Bij ASML in Veldhoven.
Bij ASML in Veldhoven. Foto Bart van Overbeeke

Door de sterke vraag naar zijn EUV-machines, die het middelpunt vormen van een twist tussen VS en China met Nederland in het midden, heeft ASML wederom een goed jaar achter de rug. Dat blijkt woensdag uit de jaarcijfers van de chipmachinefabrikant uit Veldhoven. De populariteit van de hypermoderne EUV-machines zal ook de omzet en winst in het komende jaar stuwen, verwacht ASML.

Lees ook: ‘ASML’ zet Nederland klem tussen VS en China

Het bedrijf wacht al een half jaar op toestemming om zijn EUV-machines naar China te verschepen, een belangrijke markt voor ASML. De laatste weken is bekend geworden dat de VS druk uitoefenen op Nederland om de export naar China te voorkomen. De Amerikanen vrezen dat Beijing de technologie voor militaire doeleinden zou kunnen aanwenden, of dat ze concurrentievoordeel ermee zouden opdoen.

ASML’s omzet steeg over het hele jaar met 8 procent naar 11,8 miljard euro, de winst was 2,6 miljard euro. Vooral het vierde kwartaal was goed voor het chipbedrijf. In vergelijking met het jaar ervoor steeg die omzet in die drie maanden met 28 procent naar 4 miljard euro. Wereldwijd werken bij ASML 30.000 mensen.

Niks over getouwtrek

Opvallend is dat het bedrijf in de toelichting bij zijn cijfers niks zegt over het getouwtrek tussen de VS en China, en de mogelijke invloed daarvan op de resultaten. Voor het eerste kwartaal van 2020 zijn al negen EUV-machines besteld. Een woordvoerder wil niet zeggen of daar ook orders uit China tussen zitten.

ASML kondigde verder een groot aandeleninkoopprogramma aan. Van nu tot en met 2022 gaat het 6 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Een bedrijf doet dat doorgaans om zijn huidige aandeelhouders tevreden te stellen. Doordat er minder aandelen verhandelbaar zijn, stijgt de prijs van één aandeel.

ASML was vorig jaar de een na grootste stijger aan de AEX. Het bedrijf heeft een grote invloed op de index. Zonder ASML was de AEX vorig jaar niet 25, maar 14 procent gestegen.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Twee wereldmachten vechten om de chipmachines van ASML in Veldhoven

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.