Monty Python-acteur Terry Jones (77) overleden

Jones is overleden aan de gevolgen van dementie. Hij was van grote invloed op de chaotische, absurdistische aard van de Monty Python-producties.
Terry Jones in 2012 in Londen.
Terry Jones in 2012 in Londen. Foto Reuters

Monty Python-acteur en -regisseur Terry Jones is dinsdag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie woensdag in een verklaring aan de BBC. Hij is overleden aan de gevolgen van dementie. Jones was een van de kernleden van het Britse komediecollectief.

„We hebben allemaal een lieve, grappige, warme, creatieve en liefhebbende man verloren”, schrijft zijn familie in de verklaring. Een man „wiens compromisloze individualiteit, meedogenloze intellect en buitengewone gevoel voor humor miljoenen mensen plezier heeft bezorgd gedurende zes decennia.” Jones was vader van drie kinderen uit twee huwelijken.

Jones stierf in bijzijn van zijn vrouw, Anna Soderstrom, na een „lange, extreem moedige, maar altijd goed gehumeurde strijd tegen een zeldzame vorm van dementie”. In 2015 werd frontotemporale dementie bij Jones geconstateerd. Dat is een zeldzame vorm van dementie die al op relatief jonge leeftijd bij mensen voorkomt, vaak in de leeftijd van veertig tot zestig jaar.

Monty Python

Jones werd in 1942 geboren in de Welshe plaats Colwyn Bay. Na zijn studie geschiedenis aan de universiteit van Oxford begon hij in 1966 met vriend Michael Palin aan het schrijven van komedieseries. Een paar jaar later zou het duo met Eric Idle, John Cleese, Graham Chapman en Terry Gilliam Monty Python’s Flying Circus beginnen. Die serie zou in de loop der jaren uitgroeien tot een van de invloedrijkste series in de Britse televisiegeschiedenis.

Jones regisseerde The Holy Grail (1975) samen met Terry Gilliam, en had bij Life of Brian (1979), The Meaning of Life (1983) de regie alleen in zijn handen. Jones was van grote invloed op de chaotische, absurdistische aard van de Monty Python-producties.

‘Two down, four to go’

Jones’ collega-Pythons John Cleese en Michael Palin reageren op Twitter op zijn overlijden. „Het is een raar gevoel dat een man met zo veel talent en enthousiasme zo stilletjes het leven heeft verlaten…”, aldus Cleese, die Jones’ regie van Life of Brian „perfect” noemt. „Two down, four to go”, besluit Cleese zijn tweet, verwijzend naar de al in 1989 overleden Python Chapman.

Volgens Palin was Jones de belichaming van de homo universalis. „Hij was veel meer dan enkel één van de grappigste acteurs van zijn generatie”, zegt Palin volgens persbureau PA. „Hij was schrijver, regisseur, presentator, historicus, een briljant auteur van kinderboeken en het warmste, mooiste gezelschap dat je je kon wensen.”

Jones was voor Monty Python actief als acteur én regisseur. Hij was ook auteur van kinderboeken.

Terry Jones speelt Mr. Creosote in The Meaning of Life, een film die hij ook regisseerde

Correctie (22 januari 2020): Boven dit artikel stond in een eerdere versie het verkeerde sterfjaar, namelijk 2019 in plaats van 2020. Dat is aangepast.