Martijn Fischer vertolkt opnieuw André Hazes

Musical Drie jaar lang speelde hij volkszanger André Hazes in de musical over diens leven. Nu herneemt Martijn Fischer die hoofdrol.

Chantal Janzen (als Rachel) en Martijn Fischer (als André) tijdens het slotapplaus van de laatste voorstelling van de musical ‘Hij gelooft in mij’ in 2015. De musical wordt hernomen.
Chantal Janzen (als Rachel) en Martijn Fischer (als André) tijdens het slotapplaus van de laatste voorstelling van de musical ‘Hij gelooft in mij’ in 2015. De musical wordt hernomen. Foto Bart Maat

Acteur Martijn Fischer gaat in 2021 opnieuw de hoofdrol vertolken in Hij Gelooft in Mij, de musical over het leven van volkszanger André Hazes. Dat heeft producent Stage Entertainment Nederland woensdag met een persbericht bekendgemaakt.

Fischer speelde de rol eerder tussen november 2012 en januari 2015. In die periode werd Hij Gelooft in Mij bijna 800 opgevoerd voor ruim 700.000 bezoekers. Ook in de jaren daarna liet Fischer de gezette, alcoholische volkszanger nooit echt los. Hij won een Gouden Kalf met zijn Hazes-vertolking in de speelfilm Bloed, Zweet & Tranen en toerde met zijn eigen band het afgelopen jaar rond met de voorstelling Martijn Fischer zingt Hazes.

B-garnituur

De rol van Hazes heeft het leven van Fischer (1968) veranderd. Was hij vóór de musical naar eigen zeggen nog „B-garnituur bij de A-gezelschappen”, een bijrolacteur die met televisierolletjes en reclamespotjes zijn inkomen moest aanvullen. Zo speelde hij in een commercial voor Krasloten een besnorde synchroonzwemmer, die zich in het nijlpaardenbassin van de dierentuin voorbereidde op de Olympische Spelen. Hij Gelooft in Mij maakte van Fischer een Bekende Nederlander die als ‘Hazes’ kan meeliften op de blijvende populariteit van de in 2004 overleden volkszanger.

Volgens producent Albert Verlinde is er in Nederland „eigenlijk maar één persoon die André Hazes kan spelen”. Fischer zegt zelf in het persbericht vereerd te zijn dat hij de rol van zijn leven „nog een keer ten tonele mag brengen”.

Krasloten-acteur

Zijn forse postuur, stem en oogopslag maken Fischer tot een uiterst geloofwaardige Hazes. Toch kostte het Stage-oprichter Joop van den Ende en regisseur Ruut Weissman destijds de nodige moeite om Fischer te vinden. Pas nadat veertig bekende zangers en acteurs auditie hadden gedaan, kwam de Krasloten-acteur door een tip van cabaretier Alex Klaasen en actrice Tjitske Reidinga in beeld.

Wie Hazes’ vrouw Rachel gaat spelen is nog niet bekend. De musical Hij Gelooft in Mij zal vanaf begin 2021 langs 18 theaters toeren.