Lazarus grote winnaar Musical Awards

Musicalprijzen Het muziektheaterstuk Lazarus van David Bowie en Ivo van Hove won vier prijzen, waaronder die voor beste grote musical en beste regie.
Pieter Embrechts kreeg op de Musical Awards de prijs voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn rol in Lazarus.
Pieter Embrechts kreeg op de Musical Awards de prijs voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn rol in Lazarus. Foto Koen van Weel/ANP KIPPA

Lazarus, de musical van David Bowie en regisseur Ivo van Hove, is de grote winnaar geworden op de negentiende uitreiking van de Musical Awards. De voorstelling won vier prijzen: voor beste grote musical, beste regie, beste mannelijke hoofdrol voor acteur Pieter Embrechts en beste vormgeving voor scenograaf en lichtontwerper Jan Versweyveld.

Lees ook de recensie van Lazarus: Bowie had een niet te imiteren zangstem

David Bowie maakte de musical vlak voor zijn dood begin 2016 samen met Van Hove. Het alter ego van Bowie, Thomas Newton, wordt in Lazarus verteerd door liefdesverdriet en heimwee naar zijn eigen planeet. Afgelopen najaar ging de Nederlandse versie in première.

De Vlaamse regisseur Ivo van Hove kon de uitreiking niet bijwonen, maar reageerde vanuit de Verenigde Staten verheugd op zijn prijs. „Ik ben ontzettend blij. Nooit gedacht dat ik deze prijs zou krijgen voor het regisseren van een musical.”

Andere musicals

De musical Fun Home, gebaseerd op een graphic novel van Alison Bechdel, kreeg drie prijzen. Het stuk werd uitgeroepen tot beste kleine musical, hoofdrolspeelster Renée van Wegberg won de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol en Dominique de Bont kreeg de award voor aanstormend talent.

De op voorhand kansrijk geachte musicals Kinky Boots en Anastasia grepen naast de hoofdprijs, maar ze kregen wel de nodige andere prijzen. Kinky Boots won in de categorie beste script en Dennis Willekens kreeg de prijs voor beste mannelijke bijrol. Anastasia won de AD Publieksprijs en werd ook tot winnaar uitgeroepen in de categorieën beste choreografie en beste vrouwelijke bijrol voor Gerrie van der Klei.

Soldaat van Oranje

Voor het al bijna tien jaar lopende Soldaat van Oranje is eenmalig een speciale prijs in het leven geroepen. De musical kreeg een speciale Musical Award voor Unieke Prestatie. Niet alleen vanwege het Nederlands record qua speelduur en de inmiddels ruim drie miljoen bezoekers, maar ook voor de bijdrage aan de nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. De op de oorlogsmemoires van Erik Hazelhoff Roelfzema gebaseerde voorstelling ging op 30 oktober 2010 in première en blijft volgens producent Fred Boot voorlopig op de planken.

Lees ook: 64 keer naar Soldaat van Oranje