‘Landen buiten Europa zijn strenger op schurft’

Is het veilig? Is het schoon? Fotograaf brengt de mensen in beeld die alles wat we gebruiken inspecteren.

Foto Marije Kuiper

Anton Boerema (51) is keurmeester voor de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen – kortweg de NAK. Boerema keurt er de kwaliteit van pootaardappelen. Dat gaat ongeveer zo: als keurmeester komt hij onaangekondigd bij de teler op bezoek, pikt uit de partij voor een handelshuis een zak aardappelen, en keurt die bijvoorbeeld op maat. De meeste aardappelen zijn voor de export, per land zijn de eisen verschillend.

Zo zijn landen buiten Europa strenger op ‘schurft’. Dat zijn kleine, bruine plekjes op de aardappel. „Dat is enerzijds esthetisch, wij vinden zoiets minder erg”, zegt Boerema. „Maar schurft is ook gevaarlijk voor de pindateelt.” En die vind je vooral buiten Europa.