In beeld

Heel China op reis voor nieuwjaarsviering terwijl coronavirus zich verspreidt

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus is woensdag opgelopen tot zeventien. Ook het aantal infectiegevallen is gestegen: tot zeker 470. Het Chinese Nieuwjaar begint komende zaterdag, veel Chinezen zijn daarom op reis. Sommigen beschermen zichzelf met gezichtsmaskers tegen het virus, dat via de lucht overdraagbaar is.
De afgelopen dagen is het aantal doden en infectiegevallen van een nieuwe mutatie van het coronavirus gestegen. Het dodental is woensdag gestegen tot zeventien, en wereldwijd zijn er zeker 470 infectiegevallen, aldus de Chinese Nationale Gezondheidscommissie.
Foto Noel Celis/AFP
Volgens de Chinese Gezondheidscommissie is het virus via de lucht van mens op mens overdraagbaar. Veel Chinezen beschermen zichzelf tegen het virus met gezichtsmaskers.
Foto Jason Lee/Reuters
Zaterdag begint het Chinees Nieuwjaar, een van de belangrijkste nationale feesten in het land. Miljoenen Chinezen zijn in deze periode op reis.
Foto Nicolas Asfouri/AFP
Chinezen maken voor de feestdagen binnen- en buitenlandse reizen. Internationale gezondheidsorganisaties vrezen voor een sterke stijging van het aantal infecties.
Foto Nicolas Asfouri/AFP
Een moeder en kind dragen gezichtsmaskers op het internationale vliegveld van Beijing. De mutatie van het coronavirus veroorzaakt longontsteking en vertoont symptomen als koorts, hoesten en ademhalingsproblemen. Er bestaat nog geen vaccin tegen het virus.
Foto Nicolas Asfouri/AFP
Het virus is eind december ontstaan in de Chinese stad Wuhan, maar is ondertussen de provincie- en landsgrenzen gepasseerd. Dit jongetje draagt een gezichtsmasker op het vliegveld van Hongkong. Daar werd woensdag het eerste infectiegeval geconstateerd.
Foto Anthony Wallace/AFP
Ook in andere landen zijn infectiegevallen van het coronavirus vastgesteld. Het virus is opgedoken in onder meer Taiwan, Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten.
Foto Anthony Wallace/AFP
De internationale gezondheidsorganisatie WHO houdt op woensdag een spoedoverleg. De organisatie bepaalt dan of de uitbraak van het coronavirus een wereldwijde noodsituatie behelst.
Foto Nicolas Asfouri/AFP
Tussen 2009 en 2020 heeft de WHO vijf keer een noodsituatie uitgeroepen. De laatste keer was in 2019, vanwege de voortdurende ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo.
Foto Wu Hong/EPA
Vermoedelijk is dit coronavirus niet zo dodelijk als SARS, meldt persbureau Reuters. Het SARS-virus ontstond oorspronkelijk ook in China, en kostte tussen 2002 en 2003 aan bijna 800 mensen het leven.
Foto Nicolas Asfouri/AFP
De Chinese autoriteiten adviseren om niet naar Wuhan te reizen, de Chinese stad in de provincie Hubei, waar het virus vermoedelijk ontstaan is.
Foto Aly Song/Reuters
Reizigers dragen gezichtsmaskers in een treinstation in de Chinese stad Wuhan, in provincie Hubei. De Chinese Nationale Gezondheidscommissie raadt inwoners van Wuhan af om openbare bijeenkomsten bij te wonen.
Foto AFP