Di Maio stapt op als partijleider Vijfsterrenbeweging

M5S Binnen de Vijfsterrenbeweging is al langer kritiek op het optreden van de onervaren Luigi di Maio. Hij stapt op als partijleider.
Luigi di Maio in mei vorig jaar.
Luigi di Maio in mei vorig jaar. Foto Yara Nardi/Reuters

Luigi di Maio stapt op als partijvoorzitter van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S). Dat heeft hij woensdagavond bevestigd, melden Italiaanse media en persbureau Reuters. Geruchten over het vertrek van Di Maio zongen al een paar uur rond. Het voorzitterschap wordt voorlopig waargenomen door Vito Crimi.

Di Maio zei ook dat hij zijn termijn als minister van Buitenlandse Zaken zal uitdienen. Daarnaast beloofde hij dat hij aan de M5S verbonden zal blijven. „Dit is slechts het einde van een fase”, aldus Di Maio. „De Vijfsterrenbeweging is mijn familie”.

Binnen de M5S klonk al langer gemor over het optreden van de onervaren Di Maio. Bij de parlementsverkiezingen in 2018 kreeg de partij 33 procent van de stemmen, maar sindsdien heeft ze aan populariteit verloren. M5S heeft in het coalitieproces op belangrijke punten, zoals milieu en sociale zekerheid, moeten inleveren. Ook zou de anti-systeempartij te strak geleid worden.

M5S zit sinds 2018 in de Italiaanse regering. Aanvankelijk met de anti-immigratiepartij Lega, en sinds september vorig jaar met de centrum-linkse Democratische Partij. De eurosceptische en populistische Vijfsterrenbeweging is in 2009 opgericht door de komiek Beppe Grillo. Di Maio leidde de partij sinds 2017.