‘Groei bouwsector ligt twee jaar stil door stikstofcrisis’

Het Economisch Instituut voor de Bouw verwacht dat de productie van nieuwbouwwoningen door de stikstofcrisis in 2020 en 2021 met zo’n 5 procent per jaar afneemt.
Een bouwplaats aan de Amsterdamse Zuidas.
Een bouwplaats aan de Amsterdamse Zuidas. Foto Lex van Lieshout/ANP

De groei van de bouwsector komt de komende twee jaar als gevolg van de stikstofcrisis en de nieuwe PFAS-norm stil te liggen. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De woningbouw en de infrastructurele projecten worden het zwaarst getroffen, zo heeft de EIB becijferd in een rapport dat woensdag is verschenen.

De productie van nieuwbouwwoningen zal naar verwachting in 2020 en 2021 met zo’n 5 procent per jaar afnemen en in 2024 nog steeds niet op peil zijn. Ook nieuwbouw- en renovatieprojecten in de infrastructurele sector dalen dit jaar naar verwachting met 5 procent. Vanaf 2022 verwacht het instituut dat de maatregelen van het kabinet effect zullen hebben.

Lees ook: Hoe is het stikstofprobleem ontstaan en 12 andere vragen

PFAS en stikstof

Afgelopen jaar steeg de bouwproductie nog met 4 procent. Maar door de strengere PFAS-norm en een uitspraak van de Raad van State over de uitstoot van stikstof zijn veel bouwprojecten stilgevallen en staat ook de vergunningverlening voor nieuwbouwprojecten tijdelijk stil. De EIB verwacht dat de woningbouwproductie na 2020 en 2021 weer zal stijgen tot 70.000 nieuwe woningen in 2024, maar dat is nog altijd niet het door het kabinet gewenste aantal van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar.

Ook daalt de werkgelegenheid in de bouw in 2021 met 1 procent. Vanwege krapte op de arbeidsmarkt is „van grote werkloosheid geen sprake”, schrijft de EIB. „De instroom vanuit de opleidingen is de komende twee jaar voldoende om de vraag op te vangen.”

Vanaf 2022 verwacht het EIB dat de sector weer gaat groeien. De stikstofmaatregelen van het kabinet hebben „tijd nodig om effectief te kunnen worden ingezet voor woningbouw en infrastructuurprojecten”. Tussen 2021 en 2024 groeit de werkgelegenheid met zo’n 2 procent per jaar. Ook denkt het instituut dat tussen 2022 en 2024 de productie van nieuwbouwwoningen jaarlijks gemiddeld met 7 procent kan groeien.

Correctie (22 januari 2020): in een eerder versie van dit artikel stond dat de bouwsector stil kwam te staan. Dit klopt niet want het gaat om de groei van de bouwsector. Dit is inmiddels aangepast.