‘Amazon-oprichter Bezos gehackt door Saoedi-Arabië’

De telefoon van Bezos, ook eigenaar van The Washington Post, zou in mei 2018 gehackt zijn door Saoedi-Arabië via een WhatsApp-bericht.
Jeff Bezos op 15 januari in New Delhi.
Jeff Bezos op 15 januari in New Delhi. Foto Sajjad Hussain/AFP

De telefoon van Amazon-oprichter Jeff Bezos werd in 2018 gehackt nadat hij een bericht via WhatsApp had ontvangen van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat schrijft de Britse krant The Guardian dinsdag. Bezos is eigenaar van The Washington Post, de Amerikaanse krant waarvoor Jamal Khashoggi schreef. Khashoggi werd in oktober 2018 vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Saoedi-Arabië ontkent de berichtgeving, meldt persbureau Reuters.

Lees ook: Kritiek op Saoedi’s? Dan dreigt gevaar

„Onze informatie wijst op de mogelijke betrokkenheid van de kroonprins bij het in de gaten houden van de heer Bezos, met als doel de berichtgeving van The Washington Post over Saoedi-Arabië te beïnvloeden of zelfs te stoppen”, schrijven Agnes Callamard, VN-rapporteur voor zaken rond buitengerechtelijke doodslag, en David Kaye, speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor de vrijheid van meningsuiting. De twee VN-vertegenwoordigers dringen erop aan dat de Amerikaanse autoriteiten direct een onderzoek instellen naar de kwestie.

Op basis van anonieme bronnen schrijft de krant dat de video die Bezos via WhatsApp kreeg toegestuurd op 1 mei 2018 malware bevatte. Binnen enkele uren werden grote hoeveelheden data uit de telefoon van Bezos gehaald. Het is niet bekend wat van zijn telefoon is gehaald en wat met de informatie is gebeurd. Bezos en Bin Salman hadden al enige tijd vriendschappelijk telefonisch contact.

Vorig jaar werd Bezos gechanteerd door het Amerikaanse tijdschrift National Enquirer dat dreigde privéberichten en foto’s te publiceren die de Amazon-topman had verzonden met zijn telefoon. Bezos weigerde het tijdschrift te betalen en stelde een onderzoek in. Hieruit bleek al dat de Saoediërs achter de chantage zaten.

Ook sluit de berichtgeving aan bij eerdere conclusies van Iyad el-Baghdadi, een Palestijnse criticus en vriend van Khashoggi die het werk van de columnist voortzette. „Saoedi-Arabië heeft de beste hacking-technologie die er voor geld te koop is”, zei Baghdadi in mei tijdens een persconferentie waarin hij vertelde te zijn gewaarschuwd door de de CIA voor zijn veiligheid. Baghdadi hielp Bezos met uitzoeken wie er achter de chantagepoging zat.