Aantal doden door coronavirus loopt op tot 17, 470 besmettingen

Verspreiding Veel is nog onduidelijk over het virus. Zo moet nog blijken hoe gevaarlijk het is. De WHO komt woensdag bijeen in spoedberaad.
Personeel in de Chinese stad Wuhan verkoopt mondkapjes.
Personeel in de Chinese stad Wuhan verkoopt mondkapjes. Foto Dake Kang/AP

Het aantal patiënten dat aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is gestorven, is opgelopen tot zeventien. Het aantal geregistreerde besmettingen bedraagt inmiddels 470, meldt persbureau Reuters woensdag op basis van Chinese autoriteiten. Eerder op woensdag meldden de Chinezen nog een dodental van negen.

In de Chinese provincie Hubei, waar het virus lijkt te zijn ontstaan, zijn extra maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan. Zo proberen de autoriteiten het samenkomen van grote groepen mensen te ontmoedigen. Meer dan tweeduizend mensen die in aanraking zijn gekomen met besmette mensen zijn in quarantaine gezet. Een klein deel daarvan is inmiddels alweer vrijgelaten.

Veel onduidelijk

Veel is nog onduidelijk over het nieuwe virus. Hoewel inmiddels is gebleken dat het van mens op mens overdraagbaar is, tasten virologen nog in het duister hoe efficiënt die verspreiding kan verlopen. Ook is er nog geen helder beeld over hoe gevaarlijk de ziekte is. Veel mensen die eraan overleden, waren al zwak of ziek.

Naast China zijn er zijn gevallen van het nieuwe virus opgedoken in de Verenigde Staten, Thailand, Zuid-Korea, Japan en Taiwan. De Wereldgezondheidsorganisatie komt woensdag bijeen in spoedberaad om de uitbraak van het virus te bespreken.

Lees ook dit interview met viroloog Marion Koopmans: ‘Infectie nieuwe coronavirus lijkt minder ernstig dan SARS’