Vijf oude meesters na lang onderhandelen overgedragen

Kunstroof De grootste kunstdiefstal uit de geschiedenis van het voormalige Oost-Duitsland is na ruim veertig jaar opgelost. De vijf kostbare oude meesters die in 1979 uit het Friedenstein paleis in Gotha gestolen werden, zijn september vorig jaar in een busje in Berlijn afgeleverd.

De teruggebrachte oude meesters die in 1979 uit het Friedenstein paleis in Gotha gestolen werden. Foto Artnews
De teruggebrachte oude meesters die in 1979 uit het Friedenstein paleis in Gotha gestolen werden. Foto Artnews

De grootste kunstdiefstal uit de geschiedenis van het voormalige Oost-Duitsland is na ruim veertig jaar opgelost. Het gaat om vijf kostbare oude meesters die in 1979 werden gestolen uit het Friedenstein paleis in Gotha.

Op een persbijeenkomst in Berlijn werden de vijf schilderijen afgelopen week door de politie getoond. Na lang onderhandelen via intermediairs zijn de schilderijen in september overgedragen. De bezitters vroegen aanvankelijk 5,25 miljoen euro, aldus Der Spiegel. Uiteindelijk is geen losgeld voor de gestolen kunstwerken betaald.

In Berlijn afgeleverd

Het gaat om een schilderij van Hans Holbein de Oude, een portret door Frans Hals, een landschap uit de werkplaats van Jan Brueghel de Oude, een schilderij dat aan Ferdinand Bol wordt toegeschreven, en een vroege kopie naar een werk van Anthony van Dyck. Na de diefstal verhoorden de Oost-Duitse politie en de Stasi meer dan duizend werknemers van het paleis en hun familieleden. Maar de schilderijen (verzekeringswaarde 4 miljoen euro) werden nooit teruggevonden. Vermoed wordt dat ze naar West-Duitsland werden gesmokkeld.

In 2018 kreeg de burgemeester van Gotha een foto van een van de gestolen schilderijen opgestuurd. Na lang onderhandelen werden de schilderijen uiteindelijk in een busje in Berlijn afgeleverd. Onderzoek door het Berlijnse staatsmuseum heeft uitgewezen dat het om de gestolen schilderijen gaat.

Als de schilderijen zijn gerestaureerd, zullen ze vanaf in 2021 weer in Schloss Friedenstein komen te hangen, allereerst op een tentoonstelling gewijd aan de diefstal.