Zesde dode door coronavirus China, man in Australië in quarantaine

Inmiddels zijn 291 infecties van de nieuwe variant van het coronavirus vastgesteld in China. Ook in Thailand, Zuid-Korea en Japan is het virus aangetroffen.
Inwoners van Beijing met maskertjes.
Inwoners van Beijing met maskertjes. Foto Jason Lee/Reuters

De nieuwe variant van het coronavirus heeft dinsdag een zesde slachtoffer geëist. Een 89-jarige man uit China is bezweken aan ademhalingsproblemen die veroorzaakt waren door het virus. De man woonde in Wuhan, de stad waar de uitbraak van het virus in december vermoedelijk begon. Inmiddels zijn 300 besmettingen vastgesteld in China. Ook in Zuid-Korea, Thailand, Taiwan en Japan is het virus aangetroffen.

In Australië is ondertussen een man in quarantaine geplaatst omdat hij symptomen van het virus had. Hij is kort geleden in Wuhan geweest. Momenteel wordt onderzocht of hij inderdaad besmet is met het virus. Australië heeft besloten de controle op internationale vliegvelden strenger te maken voor vluchten uit China.

In China worden steeds meer voorzorgsmaatregelen genomen. President Xi Jinping heeft zijn ambtenaren opgedragen de hoogste prioriteit te geven aan het inperken van het virus. Ook riep hij op tot internationale samenwerking om de uitbraak van het virus te bedwingen. Chinese reisorganisaties als Trip.com en Fliggy bieden hun klanten de optie om hun geboekte reizen gratis af te zeggen. Miljoenen Chinezen hebben reizen gepland om het nieuwe jaar op 25 januari te vieren. In de provincie Henan, ten noorden van Wuhan, is de verkoop van levend gevogelte op markten voorlopig verboden.

Lees ook: Wuhan-virus voedt angst voor SARS-achtige pandemie

Overdraagbaar van mens op mens

Op de beurzen wordt ook gereageerd op de uitbraak van het virus. Investeerders vrezen vermoedelijk voor vergelijkbare economische gevolgen als na de SARS-uitbraak bijna twee decennia geleden. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 2,8 procent, het Japanse Nikkei verloor 0,9 procent en ook de beurs in Shanghai moest 1,7 procent inleveren.

Maandag werd bekend dat de nieuwe variant van het coronavirus, een ‘familie’ waar ook SARS toe behoort, van mens op mens overdraagbaar is. Zeker twee patiënten raakten besmet door menselijk contact. Dit is vermoedelijk de reden dat het virus zich in korte tijd snel kon verspreiden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt woensdag spoedberaad om te oordelen of maatregelen getroffen moeten worden om verdere uitbraak tegen te houden.

Twitter avatar WHO World Health Organization (WHO) The Emergency Committee on the novel #coronavirus (2019-nCoV) will ascertain whether the outbreak constitutes a public health emergency of international concern, and what recommendations should be made to manage it https://t.co/dFpOkM0CSN

Het nieuwe virus ontstond vermoedelijk op een overdekte vismarkt in Wuhan. Verkopers en bezoekers van deze markt bleken in december ernstige longontstekingen te hebben opgelopen, waarna de markt werd gesloten en ontsmet. De uitbraak van het virus heeft in China tot onrust geleid, niet in de laatste plaats omdat het doet denken aan de uitbraak van het SARS-virus in 2002. Dit virus brak eveneens uit op een markt in China, wereldwijd overleden meer dan achthonderd mensen aan de gevolgen van het virus.